Huwelijksfotografie

Ergens, vroeg in december, op een koude, kille en natte vrijdagochtend, maakt Barbara zich op voor een warme, spontane, intieme en vooral hartverwarmende huwelijksdag.

De reportage begon bij de voorbereidingen – aantrekken kleed, visagie, ….. . Onderstaand beeld, waar zowel 2 reportageflitsen als een groot raam voor de belichting zorgen, is een van mijn favorieten.

Ondanks de regen en kou van die dag zijn we toch buiten gaan foto’s maken. Hieronder een impressie.

Barbara had gezorgd voor een speciale locatie, waar je toestemming moet voor krijgen. En alhoewel het “buiten” was, konden zij en Rudy toch een beetje beschut staan. De twee reportageflitsen die voor de belichting zorgen, zijn tegen de regen beschermd door doorschijnende plastic zakjes, want flitsen en water zijn een garantie op problemen ….

Om toch een beetje kleur in de reportage te krijgen hebben we onze truukendoos moeten boven halen, alsook wat kleurfilters en flitsfotografie-kennis. Hieronder een foto die evengoed op een avond in de zomer met de ondergaande zon zou kunnen genomen zijn. Dat we op een druilerige regendag zitten zonder kleur vergeten we dan maar even ….

Omdat we dan toch op eenspeciale locatie waren, hebben we nog wat speciale belichting en standpunten geprobeerd, met onderstaand beeld als resultaat.

En dat het een druilerige dag was bewijst onderstaand beeld. Maar Barbara en Rudy hebben het absoluut niet aan hun hart laten komen ….

Verlovingsshoot

De verlovingsshoot van Isabel en Geert, die trouwen op 5 december, heeft wat voeten in de aarde gehad – het vinden van een trouwdatum ook trouwens …. 😉 Maar alles viel in z’n plooi op een mooie donderdag avond in de buurt van de luchthaven van Zaventem. Even dreigde echter nog een “verkeerde windrichting” roet in het eten te gooien, maar uiteindelijk bleken de vliegtuigen niet te landen maar op stijgen in onze richting. Ook goed, dachten we, en we begonnen eraan.

Isabel en Geert waren een plezier om mee te werken: ontspannen en tegelijk enthousiast, wat kan je nog meer wensen?

Voor de eerste serie beelden heb ik enkel gebruik gemaakt van aanwezig licht. De elementen in de omgeving maken het decor.

…. zelfs als het decor al eens wisselt van positie ….

In de nabewerking heb ik verschillende soorten nabewerking toegepast, van volle verzadigde kleuren, tot gedesatureerde beelden. ‘t Voordeel met een verlovingssessie is dat je dat “ongestraft” kan doen, waarmee ik bedoel dat het koppel je nog altijd kan bijsturen door hun voorkeuren te laten blijken.

De volgende beelden zijn gemaakt tegen de zon in. De zon zit in de lens, waardoor de silhouettering mooi doorkomt. ‘t Is wel altijd oppassen geblazen bij werken in tegenlicht, de kans bestaat er dan altijd in dat de contrasten te klein worden en het beeld nogal uitgebleekt geraakt, wat dan in post-productie soms maar moeilijk aan te passen valt.Na een half uurtje te spelen met het omgevingslicht was het tijd om de flitskit uit te halen. Hierdoor kan de belichting van de omgeving een beetje aangepast worden, met bijvoorbeeld veel donkerdere lucht tot gevolg ….
… of zelfs helemaal uit te bleken ….
Terug naar natuurlijk licht.


… met wat inflitsen in tegenlicht ….

Na deze locatie zijn we een paar honderd meter verderop wat gaan uitrusten tegen een muurtje … kwestie van er nog wat meer variatie in te brengen ….

… waarna we de straat overstaken voor een afsluitende shoot ergens “te velde” …Na deze ervaring met Isabel en Geert en het zien van de foto’s kijk ik volop uit naar 5 december …. Tot dan!

Flitsfotografie

Ik heb een aantal interessante commentaren gekregen naar aanleiding van mijn vorig blogje. Het ging voornamelijk om de foto waar Geert aanbelt bij Sofie.

De vragen en opmerkingen gingen voornamelijk over het gebruik van een flits en meer in het bijzonder of het ook op z’n strobist gedaan werd.

Ik heb mij het afgelopen jaar een beetje verdiept in de manier van het gebruik van losse reportageflitsers om het licht op locatie naar mijn hand te zetten. In plaats van mijn flits op mijn toestel te laten staan haal ik die er doorgaans af, zet die op een statiefje (of hou hem soms in mijn hand) en stuur ik die aan via een PocketWizard. De kracht van de flitser regel ik zelf ifv het resultaat dat ik wil krijgen.

Er zijn echter situaties waar ik bewust mijn flitser er niet afhaal en toch op mijn toestel plaats. ‘t Is moeilijk om te veralgemenen, maar doorgaans is dat in situaties waar het snel moet gaan en er geen marge is voor “fouten”. OF, omdat ik een beter resultaat krijg door ze op mijn toestel te houden.

Een voorbeeld van dat laatste is de openingsdans, waar ik hem altijd op mijn toestel laat staan.

In het geval van Geert die bij Sofie komt aanbellen heb ik die ook op mijn toestel laten staan. Het moest allemaal te snel gaan en de situatie was iets te dynamisch om een aantal aanpassingen snel te doen, waardoor de kans op een foute belichting te groot werd.

Wel heb ik manueel de sterkte van de flits geregeld (zoals mijn sluitertijd en diafragma) en de flitskop is ook ongeveer 45° naar Geert gedraaid, zodat ik enkel hem belicht. Doe ik dat niet, dan is Geert onderbelicht. Draai ik de flitskop niet, dan valt er licht op de zwarte achtergrond. Werk ik op automatisch, dan is Geert gegarandeerd overbelicht (omdat de camera vooral de zwarte achtergrond ziet en dat goed wil belichten).

Tijdens de reportage van Geert en Sofie, waar ik soms met 3 flitsers tegelijkertijd werkte, moest ik soms heel snel even (afstanden) berekenen om de sterkte van de flitser in te schatten. Sofie had dat snel door en merkte langs haar neus op dat je als fotograaf ook wel goed moest zijn in wiskunde.

Klopt Sofie, je moet ook een beetje kunnen rekenen ….

Huwelijksfotografie

Een tijdje terug had ik de eer en het genoegen het huwelijk van An en Bart te mogen fotograferen.

Voor de reportage hadden ze er niets beters op gevonden om mij zo’n 5 km door de velden rond Bierbeek te laten lopen (An en Bart zijn zelf fervente sporters, maar doen de dingen meestal met de fiets).

Doomke niet, die ging te voet. Achter de huifkar. Op de huifkar. Van de huifkar. Voorbij de huifkar. Ver vooruit de huifkar. Ver achter de huifkar. Bijna onder de huifkar.

Soit, best leuk EN goed voor mijn conditie.

Oh ja, en “en passant” heb ik ook nog wat foto’s gemaakt.

Van een huifkar ….