… over hoe je een group fotografeert … in studio op locatie!

Groepsfoto’s op locatie

Herinner je je mijn vorige post nog? Ik had het daarin over portretfotografie voor MBS, maar vertelde tevens dat we het hele team als een groep moesten fotograferen, en dat in het huis waarin we de individuele portretten gefotografeerd hadden. Ik wou het in de vorige post daar niet echt over hebben omdat ik het als aparte post wilde houden.

De groepsfoto voor MBS hebben we uiteindelijk in een woonkamer gefotografeerd. Bij de pre-productie meeting waren we overeengekomen om een iets gelijkaardig te doen als wat ze op mijn site hadden gezien, namelijk een groepsfoto van een vader en zijn 4 zonen die ik een tijdje geleden fotografeerde.

Daarom hebben we een mobiele studio opgezet, compleet met een achtergrondsysteem van wit achtergrondpapier en 3 Elinchrome flitsers (RX600). Ik gebruikte 1 grote Chimera softbox op de flitser tegenover de groep en twee gerasterde flitsers die gericht waren op de achtergrond – dit met het oog op het verlichten van de witte achtergrond (om het zo wit mogelijk te maken zonder dat het te overbelicht zou zijn).  De rasters op de flitsen heb ik moeten gebruiken om te verhinderen dat licht uit de achtergrondspots rechstreeks op de personen “lekte” (iets wat tot overbelichting van delen van de mensen zou leiden). Dit is iets wat ik niet zou moeten doen in de studio,maar op locatie, waar de ruimte beperkt was, noodzakelijk was.

Je kan een deel van de setup in dit beeld zien, dat ik nam om de belichting alsook de positie van de mensen in de groep te kunnen beoordelen.

een groep fotograferen
een groep fotograferen

Let ook op het witte gordijn dat ik moest gebruiken om de groep volledig tegen een witte achtergrond te krijgen. Vermits de groepsfoto nadien in post-productie ging “opgekuist” moeten worden – iets wat in Lightroom niet veel tijd vraagt –  was dit geen onoverkomelijk probleem.

Dus dit is waar we uiteindelijk eindigden. Ik zette mezelf een beetje hoger om meer diepte in het beeld te krijgen, tot ieders tevredenheid (inclusief mezelf  …). Beeld gefotografeerd met een Nikon D3x. Flitsen aangestuurd met een Elinchrome Skyport.

een groep fotograferen
een groep fotograferen

Groepsfoto’s zijn niet de meest geliefde onderwerpen voor fotografen. Meestal beginnen we spontaan te huiveren bij de gedachte aan het moeten maken van een groepsfoto.  Echter, in dit geval was het, gelet op de medewerking van de groep, best een reuze meevaller!

Studiofotografie & groepsportretten

Groepsfoto’s maken in studio, ‘t komt eigenlijk niet zo heel vaak voor. Doorgaans worden er foto’s gemaakt in de studio van 1 of 2 personen (baby, kinderen, koppel), maar grotere groepsfoto’s (van bijvoorbeeld 5 man, waarbij man letterlijk mag genomen worden) is minder frequent.

Voor de verjaardag van hun moeder hadden de 4 zonen en hun vader het idee geopperd om een groepsfoto te laten maken van hun. En om het allemaal een beetje specialer te laten lijken hadden ze dan ook nog allemaal hun mooiste pak aangetrokken.

Eerst was er gedacht om een horizontale foto te maken en af te snijden op “halve hoogte”, maar gedurende de sessie hebben we – voor de zekerheid en omdat we toch bezig waren – een aantal vertikale foto’s gemaakt. Achteraf bleken de verticale foto’s de absolute favorieten te zijn van iedereen. Zelfs in die mate dat besloten werd er helemaal voor te gaan en de foto te printen op groot formaat. En groot formaat mag dan ook letterlijk genomen worden, namelijk 1m bij 1.5m, op canvas!

Tenzij u een scherm heeft dat die afmetingen heeft zal u het zolang moeten doen met een kleiner formaat op deze blog.

Technisch gezien, naar belichting toe, is dit niet zo heel gemakkelijk. Je zou er heel veel licht kunnen op zetten om iedereen gelijkmatig uit te lichten, maar dat vraagt heel wat werk en je riskeert dat je het nooit helemaal goed krijgt. Uiteindelijk heb ik slechts 2 lichten gebruikt, 1 studiolicht op de achtergrond (om die helemaal wit te krijgen) en 1 studiolicht om de hele groep te belichten (van kop tot teen). Daarvoor heb ik een softbox gecreëerd die ongeveer 4m2 groot is en die links van de camera staat.

Het resultaat was een goed uitgelichte foto waar niemand in de schaduw van iemand anders staat ……

Vaders en dochters

‘k Was mijn studio aan het opbouwen voor een studioshoot toen mijn dochtertje binnenwandelde en vroeg of ik een foto van haar wou maken.

Ze is nog geen 6, maar als ze zo verder doet dan windt ze me helemaal rond haar vinger.

Voor de foto heb ik 3 Elinchrom studiolichten gebruikt. Het hoofdlicht komt van links (dat zie je oa aan de schaduw van Myrte die naar rechts achter valt) en bestaat uit een “striplight”, een langwerpige softbox. Aan de rechterkant staat een grote softbox die voor wat invullicht zorgt en tot slot staat er nog een spot met grid op de achtergrond. De foto heeft bijgevolg geen vignettering gekregen in post-production, maar is zo gefotografeerd;

Vaders en dochters, een speciale combinatie.

Minder is meer …

Wanneer je mensen over de vloer krijgt voor een studiosessie weet je nooit wat je te wachten staat. Sommigen zijn nog nooit bij een fotograaf geweest en weten niet wat te doen, anderen vinden het de normaalste zaak van de wereld om voor een lens te staan.

In elk geval is het de taak van de fotograaf om iedereen op zijn gemak te stellen en te luisteren naar de wensen van de geportretteerden teneinde met foto’s voor de dag te komen die zo correct mogelijk in de gedachtenlijn liggen van wat er gewenst wordt. Het komt er dus op aan zo goed mogelijk te luisteren, te communiceren en uiteindelijk te handelen naar de informatie die je gekregen hebt.

Onderstaande foto’s zijn het resultaat van zo’n proces. Zowel de geportretteerden als de fotograaf hebben even – heel even – tijd nodig gehad om de juiste richting te kiezen, maar eens we die gevonden hadden werd het alsmaar beter en leuker.

‘k Vond het zelf een heel prettige samenwerking, ook omdat ze helemaal meegingen in de gedachtengang en de filosofie van de shoot.

Nog een laatste tip. Tijdens de shoot heb is steeds getoond waarmee we bezig waren, hoe het evolueerde en welke richtingen we nog opkonden. Dat werkt doorgaans heel goed, de mensen blijven daardoor enthousiast en gaan meedenken met de fotograaf. En win-win situatie.

Een van de eerste foto’s was dit shot. Niets bijzonder op zich, standaard belichting, maar de manier waarop ze daarop staan vind ik echt wel leuk, sympathiek eigenlijk. Telkens ik die foto zie komt er een glimlach op m’n gezicht.

Na een tijdje kwam het idee om met ontbloote torse te werken. Ik vind dat je daar altijd een beetje moet mee oppassen, zeker wanneer een van de twee daar niet helemaal in meegaat (en bijvoorbeeld een bh aanhoudt …). Maar in dit geval was dat geen probleem.

Wanneer je dan het gevoel krijgt dat ze je volledig vertrouwen, dan kan je beginnen spelen met de belichting. Hier staat er slechts 1 licht op hun, een spot met grid.

Deze foto heeft dezelfde belichting, maar straalt toch een andere sfeer uit. Door het sepia effect gaat het voor mij iets minder hard aanvoelen dan de zwart wit versie. Ik hou ook van de schaduwen die mooi op hun plaats vallen.

Idem ditto voor deze opname, waarin het contrast mooi z’n werk doet, het koppel juist genoeg belicht is om de interactie tussen man en vrouw weer te geven.

Soms is het interessanter om iets niet te laten zien op de foto, waardoor het suggestieve karakter toeneemt. Het feit dat ze het jasje aanheeft maakt voor mij het beeld interessanter dan moest ze helemaal naakt zijn. ‘t Gaat er niet om of ze op zichzelf aantrekkelijk is of mooie vormen heeft, maar het “verbergen” is eerder een beetje “verhullen”.

‘t Was een geweldig leuke shoot, zonder negatieve stress, met mensen die me vertrouwen gaven en volledig meegingen in de shoot. Niets ze plezant als met zo’n mensen te werken, het levert altijd goede beelden op!