Mira

Concertfotografie is nog steeds een van de “disciplines” waar ik in de fotografie nog graag aan mee doe. Eigenlijk beschouw ik deze vorm van fotografie eerder als een vorm van ontspanning. Ik doe er helemaal mijn zin en zoiets werd reeds door Stef Bos sterk gewaardeerd (in die mate dat al de foto’s op zijn site van mijn hand komen).

Mira trad onlangs op in het Rivierenhof in Antwerpen in het voorprogramma van Stef. Van het een kwam het ander en voor we er beiden erg in hadden zaten Mira en ik “Tête à tête” in een Opwijks sterrenrestaurant (samen met de twee geluidstechnici, maar dat zeggen we er even niet bij) voor het solo optreden van Mira in cc Hof ten Hemelrijk van een heerlijke maaltijd te genieten en te praten over zaken zoals de muziekindustrie, de fotografie en de andere dingen des levens. Om maar te zeggen, een “toffe madam”.

Ga zeker eens naar de site van Mira en – beter nog – laat u eens zien op een van haar concerten. In afwachting daarvan vindt u hier een paar sfeerbeelden. Meer op mijn flickr pagina.

Stef Bos 2008

Stef Bos is weer in het land. Na zijn mega productie verleden jaar (waar hij meer dan 10 muziekanten meesleurde naar alle hoeken van Nederland en België) heeft hij dit jaar voor een veel intiemere bezetting gekozen. 3 extra muziekanten en dat is het. Stef Bos in 2008!

Afgelopen zondag speelde hij in Lier (cultureel centrum De Mol). Het werd een mooie avond. Eerst had ik met hem een lang gesprek over de situatie in Zuid-Afrika (krijgen ze de organisatie van de wereldbeker in orde, hoe zit het met de frequente stroompannes, wat doet AIDS met de bevolking en wat zijn de oplossingen en gevolgen van deze epidemie, hoe kijken we naar religie en godsdienst in het algemeen en in Zuid-Afrika in het bijzonder …). Kortom, een boeiend gesprek tussen twee mensen die Zuid-Afrika in hun hart dragen.

En daarna was het tijd voor Stef om op het podium zijn ding te doen. Mooie verhalen kwamen eruit. Nieuwe inzichten in het leven legde hij bloot. Zijn ziel te grabbel gooien voor iedereen die het wil horen. En steeds met een vette knipoog of een “venijn in de staart”.

Stef Bos, anno 2008.

Ballet

Lezers van mijn blog hebben al gemerkt dat ik graag muziek hoor. Heel af en toe gooi ik er eens een songtekstje op als bericht. Maar vandaag toon ik een foto die ik gemaakt heb tijdens een balletoptreden (van de balletgroep “Attitude”).

De combinatie van dans, muziek en fotografie is fantastisch … het doet mijn hartje altijd sneller kloppen.

Bij fotografie van dergelijke events (zoals bij concerten) heb je weinig tot geen controle over het licht, je moet het doen met wat je krijgt van de regie. Maar meestal is dat licht heel mooi en krijg je mooie effecten. Bij bovenstaande foto komt het licht van achter en boven de danseressen. Het meisje op de voorgrond heeft daardoor een mooie “rimlight” of een licht aan de rand van haar lichaam (arm, schouder, been …) waardoor ze “loskomt” van de achtergrond.

Wedstrijdje – de oplossing

Een paar weken terug lanceerde ik een wedstrijdje, waarbij ik vroeg op welke manier dit beeld gemaakt werd en wat het juist was.

Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig. Tijdens het fotograferen van een dansvoorstelling in Londen (van The Artists Theatre School) was ik bezig met een telezoom (70-210) een beeld te maken van een silhouet. Door de grote zwarte partij van het silhouet “haperde” de autofocus even en ging hij helemaal de andere kant uit, waardoor ik bovenstaand beeld te zien kreeg. Ik vond het echt wel iets hebben, en maakte het beeld dan ook.

Onderstaand beeld is waar ik initieel voor ging, maar valt volgens mij een beetje bleekjes uit in vergelijking met bovenstaand beeld.

Dank aan alle reacties.

Eva


Ik luister graag naar muziek. Ik beken, ik ben er een beetje aan verslaafd. Wanneer ik geen opdrachten heb en thuis mijn beelden aan het verwerken ben – of blog, voor de verandering – dan staat de muziek steevast op.

De combinatie tussen muziek en fotografie is helemaal te gek. Daarom tracht ik hier en daar wat concertjes en optredens mee te pikken en als het even kan te fotograferen.

Dit jaar mocht ik van Stef Bos – voor wie mijn respect heel groot is – zijn tour vastleggen. Bij Eva De Roovere heb ik mezelf uitgenodigd, omdat haar plaat “de jager” zoveel indruk op me gemaakt heeft. Vlaamse rootspop wordt haar stijl genoemd. Ik noem het steevast “uitstekend aanstekelijke muziek”.

Ik was zelfs zo onder de indruk, dat ik besloten heb gitaar te leren spelen (een oude jongensdroom). Maar daarover later meer.

Fantastig toch.

Wedstrijdje


Een tijd geleden maakte ik dit beeld. ‘k ga er even niets over zeggen, maar vraag aan het www of iemand een idee heeft waar het over gaat. U kan een voetreis naar Bobbejaanland winnen.
Later meer toelichting bij dit beeld.

Stef Bos


Het begon ooit in de “Blue Orange”, een koffieshop in Stellenbosch – Zuid-Afrika, als een informeel gesprek. Daarop volgde een fotoreeks naar aanleiding van een concerttour in Zuid-Afrika. En het eindigde in het fotograferen van de tour “Storm” dit jaar in België in Nederland.

Stef Bos is iemand die je leert appreciëren als je er open voor staat. Van een paar gekende singeltjes op Radio 2 leer je hem zeker niet kennen. Wel als je intiem met hem en zijn band de voorbereiding van zijn nieuwe tournee volgt, verschillende optredens met hem meemaakt en gezellige – maar steeds diepgaande – gesprekken met hem hebt.

Hier een impressie van Stef in het Rivierenhof in Antwerpen.