Architectuurfotografie

Wetende dat ik en achtergrond heb als bouwkundig ingenieur (toen de dieren nog konden praten …) mag het je niet verwonderen dat ik een zwak heb voor architectuurfotografie.

Vorig jaar heb ik een hele grote opdracht gedaan voor een reclamebureau, waarin ik zo’n 360 interieurs moest fotograferen. Op mijn site zie je daar wat voorbeelden van.

Er zit weer zo’n opdracht aan te komen, dus ik verkneukel mij al!

Hieronder wil ik even demonstreren hoe je op een eenvoudige manier een “moeilijke” situatie kan fotograferen, namelijk een interieur waarin het contrast tussen de hoge lichten (highlights) en de schaduwpartijen (shadow areas) te groot zijn voor een digitale sensor.

In de eerste foto zie je een shot van het interieur, waarbij ik de voorgrond goed belicht heb en de achtergrond gelaten heb voor wat het was. Vooral bovenaan loopt het houtwerk nogal donker uit, wat niet zo leuk is.

Daarna heb ik uit exact hetzelfde standpunt – camera stond gemonteerd op een driepoot – dezelfde foto gemaakt, maar dan met een belichting om de achtergrond goed te krijgen. De voorgrond wordt daardoor overbelicht. Je ziet dat goed aan dingen die op tafel staan, het detail is daar verdwenen.

Dat is al dat je nodig hebt, want na de aanpassingen in Lightroom – aanpassingen die je in de eerste foto voor de voorgrond doet en in de tweede foto voor de achtergrond – heb ik de twee beelden in Photoshop geopend, over elkaar gelegd en dan het gedeelte van de bovenste foto (wat toevallig de foto was met de goed belichte achtergrond) de voorgrond – met behulp van een laagmasker en een “dégradé” – verborgen, waardoor je onderstaande foto krijgt – een goed belichte foto van voor tot achteraan.

Photoshop versus Lightroom

Ik zal maar met de deur in huis vallen. Tot op heden heeft niemand mij kunnen overtuigen van het nut van Lightroom en de reden om het programma (naast Photoshop) aan te kopen.

OK, ik hoor dat het de workflow een beetje gemakkelijker maakt, en de printfunctie is wel handig, maar moet ik daarom een paar honderd euro ophoesten?

Wat kan je in Lightroom wel doen dat je in Photoshop CS3 niet kan doen en dat de aankoop rechtvaardigt?

Mijn argument: in PS CS3 kan je via bridge ook alle foto’s van een bepaalde shoot in 1 keer kleurcorrigeren, curves aanpassen, omzetten naar ZW, een rating geven, deleten, croppen, spotremoval en opscherpen …
In PS zitten een heel aantal website templates …
Via file info kan je in PS info vasthangen aan je foto (om later terug te vinden)…

Dus, waarom nog eens LR?

Enfin, ik geraak niet overtuigd.

En toch zijn er fotografen die meer en meer met lightroom werken en quasi niet meer aan photoshop komen.

Wat mis ik? Wie kan me overtuigen?