Architectuurfotografie

Als bedrijfsfotograaf word je regelmatig met  de uitdagingen van architectuurfotografie geconfronteerd: slechte of moeilijke lichtomstandigheden, lastig te bereiken standpunten, verkeerd tijdstip van de dag, objecten en obstakels in de weg, …. om nog niet te spreken van het feit dat je dikwijls werkt met ander soort materiaal: Tilt/shift lenzen, op statief, manuele focus, etc ….  En dan hebben we het nog niet over de controle van de witbalans, het gebruik van lange sluitertijden, ….

Zo verging het mij een beetje tijdens de shoot voor Philips lighting, waar ik beelden moest maken in het opleidingscentrum voor tandartsen in het Academisch ziekenhuis St. Luc te Brussel.

De ruimte was gevuld met licht, maar licht dat grote contrasten creëerde.  Contrast tussen de lichtpunten en de screens.  Er moest ook op statief gewerkt worden, om alle verticalen mooi verticaal te houden en om de cadrage te kunnen maken (en behouden).  En een heel aantal objecten moesten eerst van de tafeltjes verwijderd worden, alvorens de foto kon gemaakt worden.  En dan was het nog zoeken naar een geschikt standpunt, want er stonden zoveel zaken in de weg …

Niettemin kwamen we met dit beeld op de proppen.

Architectuurfotografie; Philips lighting
Architectuurfotografie; Philips lighting

Architectuurfotografie – Eneco

Voor Philips lighting moest ik foto’s maken bij Eneco België. Philips had daar de volledige belichting geïnstalleerd en vond het zo’n mooie “case” dat het mocht dienen voor hun prestigieuze “case study”.  En gelijk hadden ze.  Fotografie door ondergetekende ….

 

Coverbeeld van de case study voor Eneco België
Coverbeeld van de case study voor Eneco België

Architectuur

Architectuurshot voor Luciad.  Gemaakt op D800 en 24mm tilt/shift lens, door 2 beelden te combineren.  Het eerste beeld werd gemaak waarbij de belichting afgestemd werd op het gebouw (waardoor de lucht achter het gebouw volledig uitgebrand werd). Het tweede beeld was een onderbelicht beeld, waarbij het gebouw volledig onderbelicht was, maar er detail in de blauwe lucht zat.

Beide beelden werden samengevoegd in Photoshop. De Luciad vlag en het grafische element werd achteraf door het reclamebureau toegevoegd en werd gebruikt als cover voor het jaarverslag.

architectuurbeeld voor Luciad.

Architectuurfotografie – showroom

Voor een reclamebureau in Eindhoven, Nederland, moest ik het interieur van een nieuwe showroom van Mercedes Benz fotograferen.  Dit interieur was helemaal voorzien van lichten van Philips, waarvoor deze beelden dan ook moesten gemaakt worden.  Philips maakt daar dan een case study van om aan hun (toekomstige) klanten te tonen wat ze in hun mars hebben.  En terecht!

Alle beelden zijn gemaakt met een Nikon D3x voorzien van een 24 mm tilt shift lens (behalve het portret en het hand).  Voor de foto’s, waar een lange sluitertijd gebruikt werd, werd het toestel op een Manfrotto statief geplaatst.

‘t Is wel speciaal om op zo’n toplocatie beelden te mogen maken, met al die pareltjes van wagens en techniek ….  en ik wist soms niet waar eerst kijken.  Jammer dat er geen even mooie modellen in de wagens zaten … 🙂

 

Interior photography of a showroom

 

Interior photography of a showroom
Interior photography of a showroom
Interior photography of a showroom

 

Vastgoedfotograaf & vastgoed fotografie

Vastgoedfotograaf & vastgoed fotografie

Fotografie en vastgoed, ‘t zijn niet direct woorden die vaak in 1 zin samenkomen.  Doorgaans is de kwaliteit van vastgoedfotografie nog rampzaliger dan de staat van het pand dat verkocht wordt.  Als je dan bedenkt dat er vaak enorme budgetten gesmeten worden om een blikje frisdrank, een lapje stof of een bepaalde vorm van ontbijtgranen te promoten, dan versta je soms niet waarom mensen zo slecht mogelijke foto’s online zetten om het duurste goed dat ze hebben trachten te verkopen.  Maar dat zal wel aan mij liggen ….

Niet zo dus voor het kantoor van notaris De Jonghe in Oostende, die me conctacteerde naar aanleiding van de nakende verkoop van de Irish pub “Celtic Ireland” in Oostende.  In mijn vorige post beschreef ik hoe ik het interieur daarvan gefotografeerd heb.  Bij de Irish pub hoort echter ook nog een deel hotel, waarvan de kamers ook moesten gefotografeerd worden.  Om reden allerhande konden we maar 2 kamers fotograferen.

Voor architectuurfoto’s, of het nu om vastgoed gaat of om het fotograferen van een gebouw in het kader van een brochure, website, jaarverslag of advertentie, gebruik ik standaard een 24mm tilt-shift lens van Nikon.  Deze lens laat het toe om in bepaalde situaties een beeld te kunnen maken zonder dat je dat camera zodanig moet draaien dat de verticalen niet meer verticaal zouden lopen.  Echter, in sommige situaties kom je er zelfs niet met een 24 mm tilt shift.  Zo waren de hotelkamers dusdanig ingericht dat ik een hoek moest kiezen die me noodzaakte een “bredere” lens te gebruiken dan de 24mm, met name de 14-24mm van Nikon.  Onderstaande beelden illustreren waarom.

Bovendien heb ik ook gebruik gemaakt van flitslicht.  In het eerste beeld zie je de basisbelichting zodat die bij de eerste serie testopnamen aanwezig was.

vastgoedfotografie
vastgoedfotografie

Na verandering van lens (14-24mm op 14mm ipv de 24 mm tilt schift) en het plaatsen van een paar flitslichten (buiten beeld uiteraard) en aangestuurd via het Nikon CLS systeem, kreeg ik onderstaand beeld.

vastgoedfotografie
vastgoedfotografie

Door de keuze van de bredere lens en het gebruik van warm flitslicht krijg je een warmer en voller beeld, waardoor je een sfeer krijgt die mij wel zin doet krijgen om hier een nachtje door te brengen.  In de horizontale versie van dit beeld krijg je dan dit, namelijk een versie zonder flitslicht (enkel aanwezig licht) …

vastgoedfotografie
vastgoedfotografie

… en dan het zelfde beeld met wat warm invulflitslicht ….

vastgoedfotografie
vastgoedfotografie

Hotelkamers hebben doorgaans ook badkamers.  Badkamers dus …

Dit is het beeldje dat ze hadden van de badkamer die bij deze kamer hoort:

euh, een badkamer ...
euh, een badkamer?

Geen idee wat men met deze foto tracht te bewijzen, maar ik heb mijn standpunt anders gekozen zodat ik de zon, die door het raam scheen, mee in de foto kon nemen.  Een eerste testbeeldje leverde dan dit resultaat op.  Omdat ik de zon in mijn beeld had, heb ik bewust het interieur een beetje onderbelicht (omdat ik anders heel wat problemen zou krijgen met flare en contrasten).

vastgoedfotografie
vastgoedfotografie

Door gebruik te maken van flitslicht in de badkamer krijg je echter die contrasten wat beter onder controle en kan je bovendien de kleurtemperatuur een beetje aanpassen, met dit als resultaat:

vastgoedfotografie
vastgoedfotografie

Het beetje “flare” dat ik nog krijg in de lens neem ik er maar bij.  In dit geval vond ik dit niet zo storend.  Persoonlijke mening uiteraard.

Vertikaal lijkt het beeld dan zo:

vastgoedfotografie
vastgoedfotografie

Tot slot hebben we nog een beeldje gemaakt van de bewuste kamer, maar dan van uit de andere hoek.  Zo konden we het raam er bij nemen, wat een soort van “opening” creëert in het beeld.  Uiteraard zijn de contrasten onder controle gehouden door gebruik te maken van flitslicht, zoals je kan zien in het verschil tussen het eerste en tweede beeld:

vastgoedfotografie
vastgoedfotografie
vastgoedfotografie
vastgoedfotografie

Oh ja, er waren dus 2 kamers te fotograferen.  Daarom, voor de volledigheid, de tweede kamer;

vastgoedfotografie
vastgoedfotografie

Enfin, kortom, bref …. ik pleit voor het gebruik van mooie foto’s, die uw pand of vastgoedproject de uitstraling geeft dat het verdient.  De extra meerkost dat daarmee gepaard gaat verdwijnt in het niets door de meerwaarde die je daarbij gecreëerd hebt, al was het maar door er een groter publiek mee te bereiken dat toch eens wil komen zien wat dat mooie pand, dat verkocht wordt, nu eigenlijk wel is.

Vastgoedfotograaf

Vastgoedfotograaf & vastgoed fotografie

U zoekt een fotograaf om vastgoed te fotograferen?  Fantastisch, want daarmee onderscheidt u zich van de vele vastgoedmakelaars of particuliere verkopers van vastgoed die zomaar om het even welke foto’s van hun te verkopen pand op het internet gooien.

Is het u ook al opgevallen hoeveel moeite mensen doen om hun te verkopen vastgoed zo goed mogelijk voor te stellen?  Van een totaal vervallen krotwoning maken ze in één zin een sympatieke woning met potentieel.  Of over gebouwen waar men net het interieur geschilderd heeft spreekt men van een instapklare woonst.

Maar als men dan naar de foto’s van het pand kijkt die er bij gezet worden, dan zou je eerder gaan lopen.  Alsof men denkt dat men met amateuristisch getrokken, overbelichte en platgeflitste foto’s van interieurs waarvan de muren scheef lopen en het beeld niet eens scherp is, de verkoopprijs van het pand kan opgedreven worden.

Niets is minder waar.  In een voorgaande post over vastgoed fotografie kon je duidelijk het verschil “voor” en “na” zien.  Je kan dat nog eens bekijken via deze link.

Voor de verkoop van onderstaande vastgoed in Oostende werd ik gecontacteerd door het kantoor van notaris De Jonghe uit de parel der badsteden.  In het kantoor van notaris De Jonghe hadden ze namelijk begrepen dat notarissen best doen waar ze goed in zijn, namelijk een pand verkopen en er de “administratie” van opvolgen, daar waar het fotograferen van het te verkopen pand beter werd overgelaten aan de specialisten, namelijk fotografen die gespecialiseerd zijn in vastgoedfotografie.  Omdat mijn werk op mijn site en mijn blog hun overtuigd had van de meerwaarde van beelden die de te verkopen handelszaak er goed doen uitzien, vroegen ze mij om me daar een namiddag mee bezig te houden.

Zo zakte ik af naar de “Celtic Ireland”, een Irish pub met hotel in hartje Oostende om het te fotograferen.

Een van de belangrijkste zaken in een pub is zeker de toog.  Dit was in de Celtic Ireland niet anders.  Een monumentaal ding dat – jammer genoeg – niet zo goed belicht werd door het aanwezige licht.  Een eerste testshotje leverde onderstaand beeld op:

vastgoedfotografie
vastgoedfotografie

Zoals je kan zien, door het invallend licht zijn de flessen van de bar min of meer wat belicht, een bovenaan in de lichkoof komt er ook wat licht door, maar uiteindelijk is het beeld globaal onderbelicht.  Op dit punt begin ik al te vrezen voor de contrasten in het beeld.  Maar geen paniek, we halen een paar truken uit onze vastgoedtrukendoos en zie, daar verschijnt een tweede beeld.

vastgoedfotografie
vastgoedfotografie

Dit lijkt me meer op een correcte belichting van de delen waar het meeste aanwezige licht op valt.  Maar dat betekent tegelijkertijd dat al de rest nogal onderbelicht is (en dat zal blijven).  Tenzij we weer een paar truken bovenhalen.  Flitslicht bijvoorbeeld ….

Door het vakkundig plaatsen van 3 flitslichten zijn we uiteindelijk in staat geweest om de contrasten in het beeld tot een aanvaardbaar niveau te krijgen, en bovendien het beeld zo aan te passen dat er een aangename sfeer wordt gecreëerd.  Zo verdwijnt daardoor de donkere hoek achteraan links helemaal en krijgt men daar nu voldoende detail en licht.

vastgoedfotografie
vastgoedfotografie

Best wel een fijn belicht beeld als u het mij vraagt, en zeker uitnodigend om hier een avondje door te brengen.

Dankzij het plaatsen van flitsen kan je zo’n foto naar een hoger niveau tillen, en dat zonder het gebruik van een combinatie van verschillende beelden in Photoshop bijvoorbeeld.  Iets wat ik met het volgende beeld ook wou doen.  Door de inplanting in het gebouw komt er veel licht van langs 1 kant in dit gedeelte, waardoor het eerder een donker en niet zo aantrekkelijk beeld oplevert (letterlijk en figuurlijk) en er te hoge contrasten in het beeld zitten.

vastgoedfotografie
vastgoedfotografie

Maar dat kan je weer oplossen door het plaatsen van een aantal flitsen, in dit geval drie, waardoor heel de sfeer van de ruimte (en van de foto) weer naar een ander niveau getild wordt.  Hier zou ik best een paar uur in willen vertoeven met een paar gelijkgestemden en wat Iers gerstennat …

vastgoedfotografie
vastgoedfotografie

Voor sommige beelden is het echter niet zo evident om de contrasten te beheren in 1 enkele opnamen, zelfs met behulp van het gebruik van flitslicht.  Neem nu onderstaand beeld bijvoorbeeld.  Een ander zicht op de toog samen met de lichtstraat van langswaar er natuurlijk licht binnen valt.  De lichtstraat bestaat uit mooi glaswerk.  Echter, door het verschil in lichtintensiteit tussen het licht dat via de lichtstraat naar binnen komt en het licht dat op de toog valt, ga je dat nooit in 1 opname allemaal kunnen zien.  Je zou daarom kunnen opteren om je belichting af te stellen op het licht van de lichststraat en de rest van de ruimte in te flitsen.  Nu, ik heb doorgaans wel 4 tot 5 flitsen mee, maar trop is teveel.

Daarom heb ik hier geopteerd om met 2 opnames te werken, 1 waar het glas in de lichstraat goed te zien was (eerste beeld) en 1 waar alles binnenin goed op de foto stond (2de beeld).  Deze twee beelden heb ik dan gecombineerd tot 1 beeld.  Merk tot slot wel op dat in het algemeen beeld wel wat flitslicht zit op de toog om het licht daar warmer te maken, omdat het eerder koel was.

vastgoedfotografie
vastgoedfotografie
vastgoedfotografie
vastgoedfotografie
vastgoedfotografie
vastgoedfotografie - finale foto

Tot slot wil ik nog een paar algemene beeldjes posten van de Irish Pub … als u zich nadien geroepen voelt om een bod te doen op mooi stukje Oostends vastgoed, voel u dan zeker niet geremd om contact op te nemen met notaris De Jonghe in Oostende.  De eerste zitdag zou 1 juni zijn.

vastgoedfotografie
vastgoedfotografie
vastgoedfotografie
vastgoedfotografie
vastgoedfotografie
vastgoedfotografie
vastgoedfotografie
vastgoedfotografie
vastgoedfotografie
vastgoedfotografie

Alle beelden zijn gemaakt met een Nikon D3s en een Nikon 24mm PC (Tilt-Shift) lens.  De flitsen (SB900) zijn allemaal aangestuurd via het Nikon CLS-systeem.

In een volgende post ga ik de kamers van het hotel de revue laten passeren.

Vastgoed fotografie

Vastgoed fotografie – of hoe een pand er mooi laten uit zien voor verkoop – is een specialiteit op zich.  Gezien mijn interesse in architectuurfotografie – en mijn achtergrond als bouwkundig ingenieur in een ver verleden – is het maar een kleine stap.

Onlangs moest ik een huisje fotograferen dat zou verkocht worden.  De eigenaars beschikten over beelden, maar waren daar niet zo tevreden mee en hadden hun huis graag op een professionele manier in het uitstalraam geplaatst.  Om die reden contacteerden ze mij, met het oog op het maken van mooie beelden waarmee ze hun huis te koop konden stellen.

Omdat het een rijhuisje betrof, waar enkel langs voor en langs achter licht in valt, heb ik geopteerd om met flitslicht te werken.  Met de hulp van 3 Nikon SB900 speedlights, vastgemaakt aan een tri-flash grip en voorzien van een kleurenfilter (CTO), die ik buiten aan de overkant van de straat plaatste, heb ik proberen te simuleren dat er zonlicht binnen valt – iets wat in de zomer volgens de eigenaars wel degelijk gebeurt.   Het resultaat daarvan – en het verschil met de originele foto’s – vind je hieronder.

Een zicht op de inkom en trap naar boven …

… gecombineerd met deze invalshoek ….

… zou je even goed als volgt kunnen gefotografeerd hebben …

Een zichtje vanaf de inkom kan er zo uit zien ….

… maar kan je even goed op deze manier(en) voorstellen …

… en tenslotte moet de “fully equiped kitchen” nog in beeld gebracht worden …

… wat je ook op volgende manier zou kunnen proberen ….

Tot slot heeft het huis, naast een badkamer, ook een slaapkamer een een bureau, wat bij gebrek aan groothoeklens door de eigenaars niet in beeld kon gebracht worden.  Ik kwam niettemin tot volgend resultaat voor de slaapkamer ….

Het huis werd uiteindelijk op minder dan een week tijd verkocht aan een bedrag hoger dan de initiële vraagprijs. Need I say more …?

Architectuur fotografie – de "Strobist" way

Architectuur fotografie en “Strobist” – het gebruik van kleine, compacte flitsen die je los van je toestel gebruikt – is geen voor de hand liggende keuze. Maar toen ik een beeld moest maken van een eerder grijs uitziende en niet zo fleurige kamer, heb ik er toch voor gekozen om mijn flitsen boven te halen.

Hoe het technisch allemaal in zijn werk gegaan is kan je lezen op mijn blog op mijn site, maar voor de volledigheid wil ik toch even vermelden dat het beeld in 1 keer is opgenomen (1 foto), het geen HDR betreft, ik gebruik gemaakt heb van 2 Nikon SB900’s voorzien van de nodige filters en dat het beeld tot slot gebruikt is als “dubbel spread” in de brochure van Sporta.

Tot slot, het verschil in kleuren tussen bovenstaande foto en onderstaande foto is heel eenvoudig te verklaren door het feit dat de bovenste foto in sRGB staat (relatief grote kleurruimte) en de onderste foto al omgezet is naar de kleurruimte voor druk (CMYK), wat een kleinere kleurruimte is en waardoor je wat “punch” verliest.

Bedrijfsfotografie Outokumpu

Bedrijfsfotografie is – na jaren van fotograferen – zowat mijn lievelingswerk geworden. Zelfs al moet je daarvoor om half 5 voor opstaan, 3 uur rijden tot in het noorden van Nederland en met al je materiaal over en weer zeulen. Als “ingenieur-werd-fotograaf” blijft de industrie mij boeien.

Zo ook voor Outokumpu, die bij een van hun klanten beelden wou laten maken voor hun brochures. Outokumpu is een Finse fabricant van roestvrij staal, waar onder andere grote tanks van gemaakt worden (voor de wijn- en bierindustrie, maar ook voor op tankwagens, etc ….).

Ze vroegen me om in de workshop van Holvrieka beelden te gaan maken voor hun brochure. Hieronder een paar impressies.

Zowel bovenstaand beeld (3 flitsen) als onderstaand beeld (4 flitsen) zijn wat nabewerkt in Lightroom, maar voornamelijk de witbalans. Door gebruik te maken van flitslicht kan je zelfs in een grote ruimte wat “sfeer” creëren.

In dit beeld zit “maar” 1 flitsje.

Op de terugweg lekker lang in de file gezeten, zodat het uiteindelijk toch een dag van zowat 15h geworden is …. maar ‘t was geweldig om dit te mogen doen.

Architectuur

Een tijd terug moest ik het interieur fotograferen van een hotel in Ieper, met de nadruk op de belichting.

Het hotel betrof het Ariane Hotel, een mooi, modern en toch gezellig hotel, waar men mij heel vriendelijk ontving en het me volledig naar mijn zin maakte.

De foto’s die ik er maakte dienen in hoofdzaak om nieuwe belichtingstechnieken te illustreren. Moeilijkheid bij deze soort opnamen is steevast het contrast tussen de lichtpunten en de omgeving, waardoor de lichten soms helemaal uitgebleekt worden (iets wat de producent van de lichten liever niet wil).

Een paar impressies

Als je ooit eens in Ieper bent en op zoek bent naar een leuke en gezellige plaats om te overnachten, ga zeker eens langs bij het Ariane hotel, je zal er geen spijt van krijgen.