Event fotografie voor Playstation – PS VITA

Voor een event in “The Egg” in Brussel, waar de nieuwe PS VITA werd voorgesteld, kon ik het niet nalaten deze twee beelden te fotograferen.  De eerste zonder flits, de tweede met off-camera flits.  Aan u om te kiezen welke de mooiste is …. (fotografie voor ABCommunications uit Tienen).

PS VITA - Event
PS VITA - Event

Reportagefotografie – Katuit in Dendermonde

Toen ik als aspirant fotograaf begon – toen de dieren nog konden praten – had ik voornamelijk interesse in huwelijksfotografie en reportagefotografie (oa persfotografie en algemene reportages).

Door omstandigheden is het een beetje anders gelopen (gelukkig maar) en doe ik eigenlijk geen persfotografie. Reportagefotografie daarentegen doe ik wel nog – en graag. Zeker wanneer je als fotograaf alles mag meemaken van op de “eerste rij”.

Voor Stage Unit, een firma die licht en klank doet op evenementen en voor artiesten (waaronder ons aller Stef Bos) moest ik een reportage maken van Katuit in Dendermonde. Daarbij moest voornamelijk de “grootte” van de productie, het licht, het geluid (nou ja, op foto ….) getoond worden, en niet zozeer de stoet zelf. De beelden wil men gebruiken om (potentiële) klanten te tonen wat ze in hun mars hebben.

Omdat het achteraf onmogelijk te herdoen valt, heb ik zowel brede shots als meer ingezoomde shots gemaakt, zodanig dat ze toch een bredere keuze hebben van beelden. Hier volgt een “bloemlezing” ….

De avond werd op gang “gedanst” door een paar heel Braziliaans ogende en eerder schaars geklede dames die op het ritme van drums zowat alles schudden wat er te schudden viel. Ze mogen dat gerust eens bij mij thuis komen doen.

Dat kon echter niet gezegd worden van deze Franse acrobaten, die met z’n allen vastgeketend werden aan een struktuur die door een grote kraan opgetrokken werden, om – zwevend boven het marktplein – lekker op hun drums te slaan. Mijn tuin is voor ziets te klein …. (maar wel hoog genoeg, dat wel).
‘t Waren net speelgoedsoldaatjes die daar in de lucht hingen muziek te maken. Best indrukwekkend.
Niet voor mensen met hoogtevrees, en …. in Amerika zouden ze erbij zetten “don’t do this at home”. Gelukkig zijn Vlamingen nuchterder dan onze Amerikaanse vrienden.
Tijdens het opruimen van de torenhoge kraan annex systeem om de muzikanten in de lucht te houden, werd het publiek nog een beetje opgewarmd door onze danseressen uit Latijns- Amerika. Dit mogen ze dan wel weer eens bij mij in de tuin komen doen, plaats genoeg!
Daarna was het tijd voor de – een beetje oneerbiedig gezegd – poppenstoet, iets waarvoor ik danbaar was omdat ik daardoor bredere foto’s kon maken waarop niet alleen publiek en een leeg marktplein op stond, maar ook echt wel wat volk op het plein zelf.

… en ik dacht dat deze schepsels alleen in man bijt hond voorkomen. Naief!
De apotheose was anders ook vrij interessant. Een mooi en kleurrijk tafereel op de markt, veel volk, ideaal voor wat brede foto’s die de sfeer van de avond weergeven.
Min of meer zelfde standpunt, maar dan met meer volk in de voorgrond, iets wat Stage Unit waarschijnlijk liever heeft. Niettemin vind ik het bovenstaand beeld sterker.
En zo’n beeld zullen ze allicht ook niet nodig hebben, maar een dynamische afsluiter is nooit slecht. Daarna kwam er nog een mooi vuurwerk, dat zelfs vrij lang duurde. Een waardige afsluiter voor een mooi evenement.

Katuit in Dendermonde – op naar het Ros Beiaard op 30 mei 2010.

Nog even ter info, voornamelijk beelden gemaakt met een Nikor 14-24 bij ISO2000. Sommige beelden gemaakt met een Nikor 70-200 VR. Alle foto’s met een Nikon D3, geringe nabewerking in Lightroom.

Modefotografie – Caroline Biss

Het fotograferen van modellen voor modehuizen is een heel aparte discipline binnen de fotografie. Er zijn fotografen die niets anders fotograferen dan mode, modellen, collecties en silhouetten.

Voor Caroline Biss ben ik in januari beginnen foto’s maken van hun modedéfilés. De nadruk lag daarbij helemaal niet op de beelden of foto’s omdat de modellen moesten gefotografeerd worden tijdens het défilé. Belangrijk daarbij was om gewoon de kledij goed te kunnen zien, zonder meer. Hier en hier kun je voorbeelden zien.

Omdat we het dit keer beter wilden aanpakken (ervaring is iets moois) hebben we beslist om de modellen niet meer te fotograferen op de “catwalk”, maar tegen een witte muur die ze voorbij moesten om zich weer snel te gaan omkleden. Nog lang geen ideale situatie om modellen te fotograferen, maar het is een hele verbetering tov de beelden van de vorige shoot.

De foto’s zijn uiteraard met flitslicht gemaakt, in dit geval komt het hoofdlicht van rechts van 2 SB900’s die ik boven elkaar gezet heb en door een paraplu laten flitsen. Daardoor ontstond een relatief groot oppervlak zacht licht. Links boven de modellen (ongeveer 2 meter buiten beeld) hangt een derde flitser.

Deze foto, genomen wanneer de show gedaan was en iedereen naar een drankje stormde, geeft de setup visueel weer.

Hieronder een paar voorbeeldjes van het resultaat. Voor deze blogpost heb ik de beelden vierkant uitgesneden, maar bij Caroline Biss hadden ze ze graag helemaal (full length) gehad, omdat het schoeisel deel uitmaakt van de collectie. Echter, de beelden zijn visueel sterker bij deze vierkante uitsnede, temeer daar ze deels op een witte ondergrond en deels op een stuk parket staan (zie situatieschets hierboven).

Tot slot nog dit. Tijd voor een andere pose was er niet. Ik kreeg welgeteld 3 seconden om het beeld te maken alvorens de meisjes terug naar de kleedkamer holden voor een nieuw silhouet.

Daarna was het tijd voor een natje en een droogje ….

De beelden worden in al hun winkels gebruikt (naar het schijnt op iMacs) om aan de klanten snel de volledige collectie te kunnen tonen.

Eventfotografie

Gisteren heb ik een event gefotografeerd – ergens in het Brusselse – voor de VAR, de Vlaamse Audiovisuele Raad. Zonder in detail te willen treden werden de netmanagers van Donna, Radio 1, Studio Brussel en Radio 2 geïntervieuwd. Het geheel werd opgeluisterd door “The Expendables” – een startende covergroep alla wat je ziet in “de laatste show – en nadien had elk (radio)net een “stand” waar je wat kon “napraten” bij een natje en een droogje.
Tot zover de context.

Het interview ging door in een grote ruimte met weinig licht. En wanneer ik zeg weinig licht dan bedoel ik ISO3200, f5.6 bij 1/80ste. Jawel, ISO3200, de D3 heeft er absoluut geen moeite mee.

Had ik dit geprobeerd met mijn D100 dan zou het niet om aan te zien geweest zijn, met de D200 zou het over de rand van het aanvaardbare geweest zijn, maar de D3 geeft scherpe beelden met weinig ruis en een goede witbalans. “I’m impressed” zouden ze in’t Engels zeggen.

Dus, heel comfortabel werken …

Ik moet er wel bijvertellen dat ik geflitst heb (op z’n Strobists uiteraard) en daar begin ik het fotoverslagje mee. Je ziet een shot van het podium met links een flitslicht staan. Aan de rechterkant staat er ook eentje, maar dan net achter de grote luidspreker, zodat je de flits niet ziet. De flitsen zijn gericht op de sprekers in het midden en er staat een “gobo” tussen de flits en de projectieschermen, zodat ik die niet volledig wit flits. Doordat ze op maximale zoom staan spreiden ze weinig licht in het rond. Onderstaand beeld verduidelijkt de setup. Merk op dat de relatief grote “flitsvlek” veroorzaakt wordt door de “gobo”, die het licht afschermt van het projectiescherm.

Door die manier van werken krijg ik mijn onderwerp goed belicht (en kan ik met iets hoger diafragma werken), maar is ook hetgeen op het projectiescherm valt leesbaar. Rechtstreeks flitsen zou dat volledig wit maken en zou schaduwen veroorzaken op de achtergrond. Niet mooi!

Daarna was het dus tijd voor amuzement. Zo stond er in het StuBru-hoekje een – wat ik gemakshalve electronisch snowboard noem – opgesteld. Je moest er een spacebrilletje voor opzetten en het publiek kon op een schermpje meekijken.

De Donna stand had wel iets leuks voor de bezoekers, namelijk een massageteam. Iedereen kon er geheel gratis en voor niets zich eens onder handen laten nemen. Het geheel werd opgeluisterd door een DJ.

De DJ heb ik ook gefotografeerd met 2 flitsers beiden voorzien van een “gel”. Links een CTO gel, rechts een CTB gel. De schaduwen verduidelijken alles. Bij deze foto heb ik de ISO terug op 100 gezet, omdat het omgevingslicht te groot was.

Het laatste woord gaat naar “The Expendables”, die een akoestische set gaven in de stand van Radio 1. ‘t Was er ook echt donker, dus ik moest wel flitsen. Twee CTO flitskes op de grond, die de muzikanten belichten, en 1 flits met blauwfilter achter de drummer, waardoor het geheel toch iets interessanter belicht werd.

‘t Zijn altijd goed georganiseerde en interessante events die de VAR organiseert. Als het van mij afhangt ben ik er de volgende keer weer graag bij.