Shanghai – the job

Wat ben ik nu eigenlijk gaan uitspoken, daar in Shanghai?

Wie haalt het in zijn hoofd om een freelance fotograaf uit Leuven naar de andere kant van de wereld te sturen?

Wel, een goede klant van mij, natuurlijk ….

‘t Zit zo. Ik moest voor die klant portretten maken van hun sales mensen. Een heel deel van de mensen kwamen samen in “den Hilton” in Brussel voor een tweedaagse conferentie. Een ideale gelegenheid dus om iedereen even te laten fotograferen.

Ze zegden me ook dat ze de week daarop dezelfde conferentie gingen organiseren in Shanghai, en daarom vroegen ze me of het ging mogelijk zijn om snel enkele van de foto’s van Brussel te verwerken en hun door te sturen, zodat ze die foto’s dan de week daarop zouden kunnen tonen aan hun “locale” fotograaf, zodat die een beetje gelijkaardige beelden zou maken.

Geen probleem voor mij, maar langs mijn neus weg liet ik hun verstaan dat indien ze problemen hadden om een fotograaf te vinden in Shanghai, ik gerust voor hun de foto’s daar ook kon maken.

En voor je het weet zit je dus richting Shanghai …..

Leuk, alhoewel het wel een paar probleempjes met zich meebracht. Hoe vervoer ik veilig mijn lichten en welke lichten gebruik ik ervoor?

Ik heb Elinchrom studio lichten, maar die zijn zwaar en fragiel. Niet goed dus voor vliegtuigreisjes.
Dus opteerde ik ervoor een lichte, mobiele setup klaar te maken op basis van 3 SB-900 flitsen, een mobiele witte achtergrond, een softbox, een paraplu en een reflector. Al deze zaken (behalve dan de achtegrond) passen in mijn rugzakje (inclusief Manfrotto staanders), dus dat kon zeker makkelijk de vlieger op.

Ik voorzag 1 flitser, de hoofdflits als het ware, van een draagbare softbox (Easylight), de achtergrond werd belicht door een flits in een paraplu te flitsen, die dan egaal het licht over de achtergrond verspreidde, en een derde lichtje maakte ik aan de achtergrond vast. Dat diende als “haarlichtje”.

De setup zag er ongeveer zo uit

Het hoofdlicht met de softbox heb ik voorzien van een halve CTO filter, en het haarlichtje van een kwart CTO filter. De achtergrondbelichting heeft geen filter. Door mijn witbalans op “Tungsten” te zetten, maakte ik daardoor de achtergrond lichtblauw, maar werd de geportretteerde neutraal belicht. Een eenvoudige manier om op je achtergond een “dégradé” te zetten.

De 3 flitsen werden allen aagenstuurd door pocketwizards.

Het resultaat van de shoot zag er dan zo uit:

Door alle foto’s een gelijkaardige behandeling te geven (kleurtemperatuur, etc ….), kreeg ik alle beelden op een zelfde manier gepresenteerd, uitgelicht en met dezelfde achtergrond:

Foto’s werden gemaakt met de D3 op ISO 400 en met de vaste 105mm 2.8

Het resultaat is in mijn ogen een portret dat gerust in een studio gemaakt zou kunnen zijn. Had je niet geweten dat het op locatie was gefotografeerd, dan had je dat zeker gedacht. Maar dat dan zoiets met 3 SB-900’s kan, dat maakt het voor mij alleen maar interessanter.

‘t Was niettemin een geweldig leuke opdracht die – voor wat mij betreft – gerust voor herhaling vatbaar is.

Shanghai – Sushou

Op ongeveer anderhalf uur rijden met de wagen van hartje Shanghai ligt Sushou (of iets in die zin). Ik heb het bezocht omdat er een vriend woont die me gemakkelijk onderdak kon verlenen.

‘t Is een ander gevoel om in die stad rond te lopen dan het gevoel dat je in Shanghai krijgt. Het neigt een beetje meer naar Beijing ….

Ik fotografeerde er een serie “lampionnen” ….

Shanghai – Engels

‘t Is verbazend om te zien hoe veel beter Engels er gesproken wordt ten opzichte van mijn bezoek aan China, zo’n 10 jaar geleden. Pas op, ‘t is nog steeds niet zo dat je je overal gemakkelijk in het Engels kan uitdrukken, maar de generatie tot zo’n 25 jaar oud kan zich al vrij goed verstaanbaar maken.

Wat wel fantastisch is, zijn de vertalingen die je soms ziet. ‘k Heb er niet zo heel veel gefotografeerd, maar om je toch een idee te geven;

Onderstaand plaatje kwam ik in een telecom operator winkel tegen (zoiets als Mobistar, Orange, Proximus, O2, ….)

Deze zag ik in een lift. Vooral de tekst onderaan vind ik nogal hilarisch. Maar de lift wordt wel weer gekeurd op mijn verjaardag!

China ….

Shanghai – het eten

Het eten in China is altijd een beetje een ontdekkingsreis. In Shanghai heb ik de twee uitersten gekend:

Doorgaans eet ik van de stalletjes langs de kant van de weg. Voor een paar eurocent kan je daar een hapje kopen, en voor 10€ krijg je een hoop eten dat je met 1 maaltijd niet op krijgt.

Maar ik ben er ook in een toprestaurant geweest (daarop heb ik me na mijn opdracht zelf even op getrakteerd), waar ik voor zo’n 70€ (een klein fortuin in China) eens goed gegeten en gedronken heb ….

Een kleine impressie:

Shanghai – de mensen

Chinezen zijn Chinezen. Punt.

Daarmee wil ik gewoon zeggen, het zijn ook mensen. Zoals u en ik mensen zijn. Ze lachen wanneer ze plezier maken en huilen bij verdriet. Ze streven ook naar geluk en maken daarbij dezelfde emotionele curves mee die wij meemaken.

Chinezen zijn ook mensen. Punt.

Maar ze zien er een beete anders uit dan wij, westerlingen. En dat maakt het per definitie interessant om er eens grondig naar te kijken. Uit mijn paar “portretjes” heb ik deze selectie gemaakt.

Onderstaand beeldje maakte ik toen ik stond te wachten totdat deze vriendelijke dame mijn “avondmaal” klaar had. Ik ben er nog altijd niet helemaal uit wat ze juist maakte, maar het had het midden tussen een pannekoek en een gebakken ei, die ze dan oprolde en er iets smurrie-achtigs in deed. Maar ‘t smaakte wel. 50mm, ISO 1600, f1.8, 1/40ste.

Tijdens mij “zwerftocht door de stad” kwam ik ergens deze man tegen. Ik vraag me af of hij me wel zag staan, maar aan zijn glimlach te zien waarschijnlijk wel. Niettemin heb ik daar een tijdje staan lachen naar hem, wat foto’s genomen , weer gelachten, enz … tot hij wat meer op zijn gemak was. Dit is dan het resultaat. ‘t Meest interessante vind ik nog altijd zijn brilglazen. Geweldig toch.

Voor volgende beelden moet ik iets bekennen. Ik ben niet alleen in Shanghai geweest, maar ook in Suzhou. Dat is op anderhalf uur rijden van Shanghai (‘t is eigenlijk bijna een buitenwijk van Shanghai aan het worden), maar daarover later meer. Maar onderstaande beelden zijn dus daar gemaakt.

Deze persoon zat ergens in een of ander mooi toeristisch parkje in een of ander tempeltje een of andere krantje te lezen.

En dat het vriendelijke mensen zijn, dat illustreren we hier.

Misschien moet ik deze foto maar gebruiken om een bruggetje te maken naar een volgende blog, waar ik even kan focussen op “eten”.

Shanghai – The city revisited

Kijk, op ongeveer 1 dag kan je onmogelijk een genuanceerd beeld brengen van een stad waar je voor de eerste keer vol verwondering in rondloopt. Maar je kan het wel proberen. Dat is zowat de ingesteldheid die ik had. Ik wou er zelf wat van genieten en toch ook met wat beeldmateriaal thuis komen.

“Shanghai, the city revisited” wil eigenlijk een beetje tegengif zijn voor het blogje waarin de flatgebouwen bijna mijn zoeker uit kropen. In onderstaande beeldjes wil ik de andere kant van Shanghai laten zien. Misschien, eenvoudig gezegd, het “echte” Shanghai, al pretendeer ik niet dat ik dat op die paar uur heb kunnen zien.

Een stad is voor mij maar interessant als het wat vanalles te bieden heeft. De hoge gebouwen waren adembenemend, maar dat zijn de kleine straatjes in de stad evenzeer. Je kan er letterlijk van het ene uiterste in het andere vallen. Wandel je het ene ogenblik in een moderne winkelstraat, dan kan je op 10 stappen (echt!) je in een totaal andere wereld bevinden ….

Als je dan een beetje rondkijkt zie je “oud en nieuw” die hand in hand gaan. Ik had me voorgenomen om enkel met een vaste 50mm te fotograferen, maar voor bepaalde beelden heb ik toch een breedhoek moeten opzetten, omdat het anders onmogelijk was in beeld te brengen.

Voor mij ligt het echte leven dan ook meer op straat in die kleine steegjes. ‘t Is een plezier om daar op ontdekkingstocht te gaan, de geuren op te sneuven (niet altijd zo’n goed idee in China) en gewoon rond je te kijken. Jammer van de tijdsdruk, want nu kon ik het me niet permitteren om me steeds een half uurtje in te werken in een situatie, waardoor de mensen je gaan vergeten.

In zo’n grote stad als Shanghai is het onbegonnen werk om – weer op zo’n korte tijd – alles te voet te doen. Je loopt er letterlijk de zolen van je schoenen. Gelukkig zijn taxis heel goedkoop en brengen die je snel van de ene kant van de stad naar de andere. Dit is, welteverstaan, enkel mogelijk wanneer je je bestemming in Chinese karakters hebt opgeschreven. Je moet niet beginnen met “take me to the Hilton, please”, want dan kom je nergens.

Sommige taxis waren echt de moeite of gefotografeerd te worden. In deze taxi kon ik live een soap op TV volgen.

Het fantastische aan China (en op vele plekken in het verre oosten) is het goedkope eten dat je overal langs de kant van de straat kan kopen. Zolang het gebakken en gefrituurd is kan het allemaal geen kwaad …. heerlijk, en snel klaar.

Smakelijk!

Shanghai – hoog water

Beeld u zich dit even in:

u wandelt langs een relatief drukke straat (ergens in China, maar dit geheel terzijde)
bus 309 stopt
mensen stappen uit
eentje zoekt een struikje op naast de bus
laat zijn broek zakken
doet zijn gevoeg
wandelt weer weg

Ik kon het gewoon niet geloven wat ik daar zag. U wel?

Shanghai – The smog

Shanghai en smog – ‘t gaat hand in hand.

Toen ik er aan kwam dacht ik bij mezelf – pech vandaag, want mistig ….

Bleek dat het gewoon de alledaagse smog was. Downtown Shanghai ziet er dan overdag ook een beetje troosteloos uit vind ik. Daar sta je dan met een skyline van “‘k ga u gaan hebben”, maar door de smog zie je het amper.

Het hele stadsbeeld wordt er door bepaald.

En als we dan toch met ons hoofd in de wolken liepen, kwam op uit op deze scène. Een van de hoogste gebouwen in hartje Shanghai, daar bengelen onderaan een aantal touwen – gewone touwen. 1 persoon houdt die (pro forma) wat vast. Maar als je naar boven kijkt, recht de smog in, dan zie je daar zo een paar honderd meter hoger een aantal glazenwassers aan bengelen ….

Ik krijg al hoogtevrees als ik gewoon naar die mensen kijk.

Er zijn leuker manier om aan de kost te komen …..

Shanghai – The city

Voila, we staan weer op Belgische bodem. ‘t Heeft niet veel gescheeld of ik zat nog in China, maar dat is voor een andere post.

Een weekje China – enkele dagen Shanghai en een dagje Suzhou – laten hun sporen na. Mentaal, fysiek, emotioneel en al de rest … Op 7 dagen maar 6 nachten gehad, constant met jetlag geworsteld en dan nog de stress van de opdracht, heeft een beetje zijn tol geëist. Ik ben eigenlijk “op”. ‘t Is goed geweest nu, geef me maar een paar dagen rust. Maar daar komt niets van in huis. Vandaag stond ik al om 10h aan de andere kant van Brussel voor een opdracht, amper 11h na mijn aankomst op de “Vlaamsche Klei”, na een reis die bijna 24h geduurd heeft.

Maar we gaan hier niet liggen zagen en klagen, want ik zou het voor geen geld willen gemist hebben.

Shanghai – The city. ‘k Heb eerlijk gezegd nog nooit zoiets gezien. Zo’n stad, zo’n gebouwen – en de concentratie ervan op een kleine oppervlakte …. du jamais vu.

Dat de Chinezen aan een “inhaalbeweging” bezig zijn, mag duidelijk zijn. Shanghai wil Hong Kong graag naar de troon steken. Ik was in ’94 even in Hong Kong op doorreis naar Indonesië en ik was toen best onder de indruk van die stad (alleen al het feit dat de toenmalige luchthaven in het midden van die stad lag), maar in geen enkele mate zoals ik dat was van Shanghai vandaag. Om het even gemakkelijk voor te stellen:

Dit was Shanghai in ’94 (dit deel noemt “Pudong”, gefotografeerd vanaf “The Bund”).

en dit is Shanghai amper 14 jaar later.

En ik heb me laten vertellen dat zo’n 20 jaar terug dit allemaal nog “farmland” was….

Het meest linkse gebouw is de Oriëntal Pearl Tower en helemaal rechts staat een gebouw van zo’n 400m hoog, met 100 verdiepingen. Alstublieft.

Van de 40ste verdiepng van het hotel in de stad ziet dat er ongeveer zo uit (zie de Oriental Pearl ergens in het midden):

En vanaf de Oriental richting stad moet het er dan ongeveer zo uit zien, op zo’n 350 meter hoogte.

350m zei u …. ‘t kan nog hoger hoor ….

Enfin, nogal indrukwekkend als je het mij vraagt. ‘k Ben nog nooit in New York geweest, maar dit oogt toch ook wel lekker.

‘s Avonds, vanaf de oever van de rivier aan de kant van Pudong, richting “The Bund” …. allemaal glitter, glans en kitch. En om 23uur doen ze letterlijk het licht uit. Zoals bij mij nu ook een beetje ….