Modellen fotograferen tijdens de workshop Strobist van Calumet

Tijdens de workshops “Strobist” van Calumet in Ghent afgelopen juni, had ik de eer en het genoegen met een 3-tal getalenteerde modellen te mogen werken.

De 3 workshops die ik daar gedaan heb – voor een heel gemotiveerd publiek – waren “Strobist voor beginners”, “Strobist voor gebruikers” en “Strobist voor masters”.

Tijdens de eerste twee sessies had ik het veel te druk om echt gebruik te kunnen maken van de kwaliteiten van de modellen, waardoor ik voornamelijk foto’s maakte van hun om een aantal technieken te illustreren, maar zonder echt met het model te werken.

Bij Louise, die het model was bij de “masters”, had ik wel even tijd om de belichting beter uit te werken.

Onderstaande foto werd gemaakt met 3 Nikon SB900 speedlights. Het hoofdlicht was een speedlicht door een striplight, een langwerpige softbox, van Calumet.  Deze geeft het hoofdlicht op Louise.  Het licht in de foto rechts bovenaan is een flitslicht waar een warme kleurenfilter aan toegevoegd werd.  Zonder dit te weten had je kunnen denken dat dit een sterke gloeilamp zou zijn.  Tot slot staat er nog een lichtje op de achtergrond.  Alle flitsen zijn “getriggerd” door het Nikon CLS-systeem.

Hieronder zie je het resultaat, zowel in kleur als in zwart wit.

strobist workshop for Calumet

 

 

workshop for Strobists at Calumet

 

Hier heb ik dan de foto gemaakt zonder dat het licht rechts bovenaan mee zichtbaar was …..

 

Calumet workshop for strobists

Tot slot kan je door het spelen met kleurenfilters en de witbalans het hele kleurenschema omgooien.

 

Calumet strobist workshop

Workshop flitsfotografie – zomercursussen

Er zijn 2 nieuwe workshops flitsfotografie in augustus.


Flitsfotografie op locatiebeginners: een volledige dag rond werken met reportageflitsers. Haal het uiterste uit je reportageflitsers in deze intensieve workshop. Deze workshop wordt georganiseerd i.s.m. Piet Van den Eynde

Waar? Leuven

Wanneer? Zaterdag 6 augustus 2011

Kostprijs? 225 € inclusief BTW, broodjeslunch en model-vergoeding

 

Flitsfotografie op locatie: gevorderden: een volledige dag rond werken met reportageflitsers. We bekijken meer gevorderde technieken zoals werken bij volle zon, de nieuwe PocketWizards, fotograferen van actie (ons model is een danser!)  Ook deze workshop wordt georganiseerd i.s.m. Piet Van den Eynde.

Waar? Leuven

Wanneer? Maandag 8 augustus 2011

Kostprijs? 225 € inclusief BTW, broodjeslunch en model-vergoeding

Info en inschrijven kan via mij (mail sturen via de contactpagina op mijn site) of via Piet (www.morethanwords.be).

 

Workshop flitsfotografie

Ik geef op vrijdag 17 juni 2011 3 workshops over flitsfotografie (type Strobist) voor Calumet in Gent.  Het gaat om een workshops Strobist voor starters, Strobist voor gebruikers en Strobist voor masters.

Meer info vind je op de site van Calumet, of via deze link:

http://www.calumetphoto.be/calumet_photographic_antwerpen/Test_the_Very_Best_Part_II.html

Workshop flitsfotografie (strobist)

Workshop flitsfotografie (strobist) voor Studio vzw

Het is nu al een jaar of 3 dat ik op geregelde tijdstippen mijn kennis over flitsfotografie (type “Strobist”) deel met collega fotografen (zowel professionals als amateur fotografen) middels workshops flitsfotografie.  Sinds begin 2010 doe ik dat samen met Piet Van den Eynde van “MoreThanWords” in de populaire workshop “From speedlight to Lightroom”.  In die workshop nemen we de basis door van flitsfotografie (voornamelijk door middel van reportageflitsen type Nikon SB900 en Canon speedlites), laten we de deelnemers ook echt fotograferen (de praktijk als het ware) en gebruiken we die beelden om daarna het beeldverwerkingspakket van Adobe Lightroom toe te lichten.

Dit jaar kregen we dan ook de vraag van de vzw Studio, de onafhankelijke vakvereniging van en voor fotografen in hoofdberoep,  om een dag in te richten rond dit thema.  De vzw Studio had daarvoor een toplocatie in Antwerpen kunnen versieren, namelijk de school voor dans, muziek en beeldende kunst De Singel in Antwerpen.  Toplocatie zeg ik, want omdat de workshop daar doorging konden we gebruik maken van de studenten die daar aanwezig waren.

De workshop had tot doel om aan beroepsfotografen te demonstreren hoe je als freelance fotograaf, die opdrachten her en der uitvoert, op een vrij eenvoudige en zelfs relatief goedkope manier toch vrij indrukwekkende resultaten kan bekomen, zonder dat je daarvoor “National Geographicsgewijs” tonnen materiaal moet meeslepen.

Om dat punt te illustreren kom ik tijdens mijn workshops steevast met het openbaar vervoer en fiets.  Vanuit Wilsele, waar ik woon, vertrek ik met een plooifiets naar het station van Leuven (12 minuten fietsen), neem daar de trein naar (in dit geval) Berchem en fiets dan langs de singel naar … De Singel (kleine 10 minuten). Met al mijn materiaal wel te verstaan.  In de rugzak, op de fiets.

Voor deze workshop was dat:

1 Nikon D3s

1 Nikon 50mm f1.4

1 Nikon 85mm f1.4

4 Nikon SB900 speedlights (reportageflitsen)

2 Manfroto statief, met kop

2 paraplu’s

1 MacBook Pro

en nog wat prullaria (sync koord, filters, kabeltjes, een paar Pocket Wizards, etc ….).

Na een introductie en het tonen van wat van mijn beelden uit mijn portfolio hebben we de basisprincipes van het werken met reportageflitsen toegelicht, een paar opstellingen getoond, wat geëxperimenteerd met Pocket Wizards en het Nikon CLS systeem, om uiteindelijk te komen tot een paar opnamen met onze studenten – dansers.

De 2 beelden die ik hierna ga tonen zijn op het eind van de workshop over flitsfotografie gemaakt met 2 flitsen van het type Nikon SB900 en zijn nadien door Piet Van den Eynde in Lightroom 3 nabewerkt tot wat je hierna zal zien.

Voor de volledigheid vertel ik er nog bij dat in de namiddag de deelnemers aan de workshop een paar uur vrij foto’s hebben kunnen maken met de studenten van De Singel en dat daarna Piet Van den Eynde nog heeft toegelicht hoe je de beelden dan in Lightroom kan ordenen, klasseren, bewerken, klaar maken voor output (print, web), etc ….  Piet geeft specifiek training en cursussen Lightroom en Photoshop en is zowat de meest onderlegde lesgever en kenner van het softwarepakket Lightroom 3 dat ik ooit gezien heb.  Ten bewijze daarvan zijn recente boek Lightroom 3 ontmaskerd en zijn net gepubliceerd ebook  “the power of black and white in Adobe Lightroom and beyond”.

Indien je na het lezen van deze uiteenzetting en het zien van onderstaande foto’s het gevoel hebt dat je dit ook allemaal zelf kan uitgevoerd krijgen (zowel de opnamen als beeldverwerking)  dan zou ik u niet aanraden dringend een BTW-nummer aan te vragen en als beroepsfotograaf door het leven te gaan.  In het andere geval denken we wel dat we u vanalles kunnen bijleren tijdens onze workshops.  Misschien tot dan ….

workshop strobist
workshop strobist

Workshop strobist flitsfotografie

Op maandag 28 maart geef ik samen met Piet Van den Eynde voor Studio vzw een

Workshop strobist fotografie

in de singel in antwerpen.  Het is voornamelijk voor beroepsfotografen en studenten fotografie.

Meer over deze workshop vind je hier.

Er zijn nog een paar plaatsen voor de snelle beslissers.

Workshop flitsfotografie & Lightroom 3

Opgelet!

Indien u denkt alle knepen onder de knie te hebben van de wondere wereld der flitsfotografie ….
Indien u in een handomdraai op locatie 3 (of meer) reportageflitsen kunt synchroniseren ….
Indien u alles weet over kleurenfilters voor reportageflitsers ….
Indien u de softboxen en paraplu’s om het licht uit reportageflitsers aan te passen dagelijks gebruikt …

Indien u meent dat het softwarepakket Lightroom 3 van Adobe geen geheimen meer kent voor u ….
Indien u met Lightroom 3 in een handomdraai foto’s kan bewerken, printen en een mooie webgallery kan maken …
Indien u de bibliotheek in Lightroom met uw ogen toe kan bedienen …..

lees dan aub deze blogpost niet verder, want dan is ze zeker niet voor u geschikt.

In het andere geval heb ik wel goed nieuws, want samen met Piet van den Eynde van MoreThanWords organiseren we weer een workshop Flitsfotografie en Lightroom 3 en wel op donderdag 19 augustus 2010 tussen 9 en 18h.

Zoals de naam het aangeeft, leer je op één intensieve dag…

de basics van flitsen met reportageflitsers: kleine en relatief goedkope apparaten die toch tot grootse resultaten kunnen leiden.
ga je daarna de opgedane kennis zelf toepassen op een model, onder onze begeleiding en maak je kennis met softboxen, paraplu’s en reflectoren om het harde licht van je flits te verzachten indien nodig
krijg je tenslotte een hands-on introductie rond werken met Adobe Lightroom en wordt je beste foto afgedrukt op een state-of-the-art Epson printer

Zo krijg je op één dag een overzicht van een fotoshoot, from start to finish. Je hoeft geen voorkennis van flitsen of Lightroom te hebben. Een algemene kennis van hoe je fototoestel werkt (sluitertijd, diafragma, …) uiteraard wel.

We zorgen ook voor flitsmateriaal, zodat je op voorhand geen investeringen hoeft te doen. Heb je al zo’n flitsers, dan mag je die uiteraard meebrengen.

De prijs voor deze intensieve workshop is 195 € inclusief BTW. We werken in kleine groepjes: Meer info vind je hier. Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar Piet of Jürgen.

Voor mensen die nog niet overtuigd zijn, dit zijn een paar beelden van de vorige workshop, waarbij we rechtstreeks naar de computer fotografeerden, zodat iedereen kon zien hoe we tewerk gaan. Het eerste beeld in deze blogpost is uiteindelijk het resultaat geweest van onderstaande “evolutie”.

Eerst werd een beeld gemaakt via een reportageflitser (type Nikon SB900), verzacht door een paraplu.

Daarna werd met een tweede lichtje het haar van ons model een beetje belicht, om een mooie afscheiding tussen het model en de achtergrond te krijgen.

Tot slot werd met behulp van een derde reportageflits de achtergrond creatief belicht.

Het uiteindelijke resultaat vind je in de eerste foto van deze blogpost, waar we ten slotte gebruik gemaakt hebben van een filtertje over de laaste flits.

Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar, dus wacht niet te lang om ontgoochelling te vermijden.

Jürgen

Nieuwe datum voor workshop flitsfotografie & Lightroom

Op zaterdag 26 juni organiseren collega-fotograaf Piet Van den Eynde van More Than Words en ikzelf voor de derde keer de populaire workshop ‘From Speedlight to Lightroom’.

Zoals de naam het aangeeft, leer je op één intensieve dag…

1) de basics van flitsen met reportageflitsers: kleine en relatief goedkope apparaten die toch tot grootse resultaten kunnen leiden.
2) Daarna ga je de opgedane kennis zelf toepassen op twee modellen, onder onze begeleiding.
3) Tenslotte krijg je een hands-on introductie rond werken met Adobe Lightroom en drukken we de beste foto’s af op een state-of-the-art Epson printer.

Zo krijg je op één dag een overzicht van een fotoshoot, “from start to finish”. Je hoeft geen voorkennis van flitsen of Lightroom te hebben. Een algemene kennis van hoe je fototoestel werkt (sluitertijd, diafragma, …) uiteraard wel. We zorgen ook voor flitsmateriaal, zodat je op voorhand geen investeringen hoeft te doen.

De prijs voor deze intensieve workshop is 195 € inclusief BTW. We werken in kleine groepjes: maximum zes deelnemers voor twee modellen en twee lesgevers, zodat je uitgebreid kan oefenen en vragen stellen.

Meer info vind je hier. Inschrijven kan via de site van Piet of Jürgen.

Vriendelijke groeten en misschien tot dan!

Piet

Workshop Flitsfotografie & Lightroom: From speedlight to Lightroom! – nabespreking

De eerste workshop flitsfotografie en Lightroom “from speedlight to Lightroom”, die ik samen met collega Piet van den Eynde van “more than words” georganiseerd heb, is inmiddels achter de rug.

De bedoeling was om een intensieve, eendaagse workshop aan te bieden waarin de cursisten “up to speed” gebracht werden om met reportageflitsen te werken (losse opzetflitsers). Daarna kregen de deelnemers de mogelijkheid om de theorie in de praktijk om te zetten en zelf flashy foto’s te maken. Tot slot volgde een kennismaking met Lightroom, waarbij de foto’s geïmporteerd en bewerkt werden.

Eerst en vooral moeten we melden dat Piet en ik voor deze eerste editie niet gerekend hadden op zoveel succes. Daar waar we gemikt hadden op 6 deelnemers, zijn het er uiteindelijk 10 geworden. Tot onze verbazing waren er bovendien mensen die van heinde en verre kwamen afgezakt naar Leuven. Er was zelfs een deelneemster die in het midden van de nacht uit Nederland vertrokken is (buurt van Utrecht) om ons te komen vervoegen! R.E.S.P.E.C.T.!

Het eerste gedeelte, ‘Speedlight’ heeft de hele voormiddag in beslag genomen. We startten stipt om 9h en eindigden de fotoshoot rond half 2. Omdat we met 2 “lesgevers” waren en we de mogelijkheid hadden van “tethered shooting” (het gefotografeerde beeld rechtstreeks op de computer weergeven), hebben Piet en ik tijdens het gedeelte “speedlight” de theorie goed kunnen illustreren aan de hand van voorbeelden, die dan onmiddelijk op een scherm zichtbaar konden gemaakt worden.

Zo illustreerden we hier hoe je door creatief gebruik te maken van je omgeving, heel “goedkoop” toch vrij gemakkelijk een “professioneel” portret kan maken. Dit beeld werd gemaakt met 1 opzetflitser, op het toestel ….

Of met behulp van een synchronisatiekabel en een eenvoudige softbox …. met een mooi “Rembrandt” lichtje als resultaat.

Zo was Piet bijzonder in zijn nopjes om als model te kunnen figureren, en dan nog wel in een rol die hem biizonder goed ligt. Pastoor Piet had altijd al zijn droom willen zijn, en hij is pas tijdens de workshop “from speedlight to Lightroom” uit de kast kunnen komen! Waar een workshop al niet goed voor is.

In het eerste beeld hebben we een foto gemaakt van Piet mbv 2 speedlights en 1 softbox. Dit om te illustreren hoe je met 2 lichten de voor- en achtergrond onafhankelijk van elkaar te belichten.

In dit voorbeeld tonen we dan de invloed van kleurfiltes en hoe je daarmee gemakkelijk de sfeer in een foto helemaal kan laten veranderen, en dit op een paar ogenblikken.

Eens het theoretisch gedeelte voorbij was hebben zijn we met z’n allen naar buiten getrokken, om daar aan de hand van een paar voorbeelden – en de fantastische hulp van onze twee modellen – het werken met reportageflitsen op locatie te illustreren. De foto’s die ik maakte konden ogenblikkelijk bekeken worden op het scherm van mijn laptop, zodat de deelnemers beter konden volgen.

Uiteindelijk maakte ik dit beeld, ter illustratie van een fotoshoot op locatie met opzetflitsers.

We maakten daarna 2 groepjes, verdeelden het flitsmateriaal en begonnen te fotograferen. Daarbij probeerden we diverse setups uit en verschillende belichtingstechnieken. Een erg intensief gedeelte, want dan komen de vragen boven uiteraard. Door met 2 lesgevers te werken konden we echter onze aandacht goed verdelen, er zorg voor dragende dat iedereen zeker aan de beurt kwam.

Van het Lightroom gedeelte hebben we weinig beeldmateriaal op zich (er is weinig interessants aan een foto van 10 mensen die over hun computer gebogen zijn), maar in een volgende post zullen we de beelden tonen die de cursisten gemaakt hebben en die we in Lightroom bewerkt hebben.

Workshop Flitsfotografie & Lightroom: From speedlight to Lightroom!

Nieuw: From Speedlight To Lightroom

Fotografen Piet Van den Eynde (Gent) en Jürgen Doom (Leuven) stellen samen ‘From Speedlight to Lightroom’ voor: een intensieve en unieke ééndaagse workshop rond flitsfotografie met reportageflitsen en post-processing met Adobe Lightroom.

Zaterdag 13 maart in Leuven, 9 tot 18 u

Zaterdag 24 april in Gent, 9 tot 18 u

Short story

Van flitsende fotoshoot tot afgewerkte grootformaat afdruk onder begeleiding van freelance fotograaf Jürgen Doom en Adobe Certified Expert en fotograaf Piet Van den Eynde. Dat is het concept van deze intensieve, drieledige ééndaagse workshop:

1. in het eerste deel leert Jürgen je de theorie en de praktijk om met je reportageflitser (Nikon Speedlight, Canon Speedlite of andere losse flitser) betere foto’s te maken;
2. in het tweede deel toont Piet je hoe je in Adobe Lightroom, hét professionele raw-workflow pakket bij uitstek, je beelden kan corrigeren, retoucheren en bewerken;
3. tenslotte druk je, onder deskundige begeleiding, de beste foto van de dag af op een grootformaat professionele Epson inkjetprinter.

For who?

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die verder wil gaan dan de ingebouwde flitser en de automatische stand van zijn digitale reflexcamera en moeite heeft met externe flitsen. Je leert verschillende mogelijkheden en setups om je flitsfotografie tot een hoger niveau te brengen.

Een fotoshoot eindigt echter niet met de opname. Het unieke aan deze workshop is dat je je raw-beelden daarna onder begeleiding van Piet importeert in Adobe Lightroom om ze te retoucheren en volgens verschillende stijlen af te werken. Je zult leren werken met presets om sneller tot goede resultaten te komen.

Bekijk een video van een workshop flitsfotografie van Jürgen Doom hieronder.

.swf?clip_id=4444599&server=vimeo.com&show_title=1&show_byline=1&show_portrait=0&color=&fullscreen=1″>.swf?clip_id=4444599&server=vimeo.com&show_title=1&show_byline=1&show_portrait=0&color=&fullscreen=1″ type=”application/x-shockwave-flash” allowfullscreen=”true” allowscriptaccess=”always” width=”400″ height=”225″>

Who’s who?

Jürgen Doom is freelance fotograaf en werkt voor diverse opdrachtgevers, gaande van reclame- en mediabureaus, over redacties van tijdschriften tot bedrijven en multinationals. Door zijn praktijkervaring met flitsfotografie op locatie en ervaring met consultancy en lesgeven, verlopen zijn gestructureerde workshops steeds helder en ‘to-the-point’. Ze zijn praktijkgericht, begrijpbaar en boeiend voor zowel de beginnende als gevorderde amateur- en beroepsfotograaf. Behalve zijn Speedlights kent Jürgen ook zijn Lightroom: hij gebruikt het pakket immers dagelijks voor de bewerking van zijn digitale beelden.

Piet Van den Eynde is eveneens freelance fotograaf en Adobe Photoshop Certified Expert (CS3). Hij is auteur van het boek ‘Lightroom 2 Ontmaskerd’ en geeft inleidende en gevorderde workshops rond Adobe Lightroom. Behalve zijn Lightroom, kent Piet ook zijn Speedlights: vorig jaar doorkruiste hij Zuid-Oost Azië en India per fiets, gewapend een digitale reflex, een flits en een flitsparaplu.

Wat leer je allemaal op ‘From Speedlight to Lightroom’?

In ‘From Speedlight to Lightroom‘ neemt Jürgen het “speedlight” gedeelte voor zijn rekening. Hij gaat hierbij in op de verschillende aspecten van flitsfotografie; hoe stel je je camera in? Hoe stel je je flits in? Hoe krijg je zacht of hard licht? Wat doen kleurfilters? Hoe werk je met meerdere flitsen? Hoe mix je flitslicht met omgevingslicht om tot dynamische beelden te komen, …?

De theorie wordt uitgelegd aan de hand van vooraf opgenomen beelden, die de verschillende flitstechnieken en belichtingsmethoden illustreren.

Je ontvangt een CD-rom met deze beelden en de instellingen van camera en flits. Zo kan je thuis de verschillende setups nog eens overdoen.

Na deze inleiding – die ongeveer 2 uur duurt – trekken we de buitenlucht in voor de praktijk. Als cursist krijg je zelf volop de gelegenheid om de theorie in te oefenen in verschillende scenario’s, onder begeleiding van Jürgen en Piet. Uiteraard is er een model van de partij.

Nadien neemt Piet over voor het gedeelte ‘nabewerking in Lightroom’. Na een inleiding rond Lightroom, bewerken we je beste foto’s. Je zult met Lightroom het onderste uit je Raw-bestand halen en dezelfde foto volgens verschillende stijlen ontwikkelen. Je krijgt meteen ook de basis mee van een goede en efficiënte Lightroom-workflow.

Tot slot van deze goedgevulde dag wordt je favoriete foto afgedrukt op een state-of-the-art inkjetprinter.

Praktisch:

Deze all-inclusive workshop wordt gelanceerd aan de introductieprijs van 195 € (incl. BTW) en omvat:

een syllabus over flitsfotografie
een CD met vooraf opgenomen beelden en bijhorende uitleg
koffie, frisdranken & versnaperingen
broodjeslunch
model (voor alle duidelijkheid: het model mag je niet meenemen!)
grootformaat print

Wat moet je zelf meebrengen?

Je camera + lenzen
Een losse flits, indien je die hebt (anders leen je er gerust een van ons)
Een laptop, indien je die hebt, met Lightroom 2 (eventueel een trial-versie). Voorkennis is niet nodig. Je kan de trial versie hier downloaden.
De energie om er een boeiende dag lang fotografisch in te vliegen!
De workshop start om 9u stipt, ontvangst vanaf 8u30. Details ontvangt u op het moment van inschrijven.

Inschrijven

Het aantal deelnemers is beperkt. Inschrijven kan via mail naar speedlight [at] jurgendoom [dot] be (voor Leuven, 13 maart) of speedlight [at] lightroom [dot] be (voor Gent, 24 april).