28 dagen in februari – dag 4

28 dagen in februari is een persoonlijk fotoproject, waarbij ik de alledaagse dingen des leven fotografeer, met de nadruk op mijn kinderen Johannes en Myrte, met behulp van om het even welk apparaat dat foto’s maakt ….

Vandaag was een facultatieve vrije dag voor de kinderen. Omdat ze niets liever doen dan ergens gaan logeren, brachten ze vorige nacht door bij mijn ouders en zag ik mijn bengels pas laat op de avond terug. Myrte was naar een verjaardagsfeestje geweest en toen ik ze om 19h ging ophalen had ze een kaarslichtje gemaakt.

Iphone reportage foto
Iphone reportage foto

Blijkbaar zouden die lichtjes heel efficiënt werken tegen heksen.  Het feit dat de glazen houder versierd was met verschillende kleuren die het licht van het kaarsje doorlaten, was daarbij essentieel. Heksen kunnen daar namelijk niet tegen, tegen dat veelzijdig gekleurd licht.  Moesten er toch heksen zijn die er tegen kunnen, dan moet je met z’n allen in een kringetje gaan staan, dat zou afdoend zijn.

We zijn dus nooit te oud om bij te leren.  Gelukkig heb ik nog nooit last gehad van heksen, maar moest het in de toekomst zover komen, dan weet ik wat ik moet doen.  In een kringetje gaan staan ….

Vrijdagavond is zo’n avond waarop je eens iets anders eet, of geen eten wil klaarmaken.  Daarom reden we naar frituur De Brug in Wijgmaal, alwaar het aanschuiven was voor een frietje.  Maar dat het gesmaakt heeft, bewijst Johannes als geen ander.

Iphone reportage foto
Iphone reportage foto
Iphone reportage foto
Iphone reportage foto

Johannes wist me trouwens tijdens het eten, langs zijn neus weg, piekfijn uit te leggen dat de H op de weerkaarten voor “Hoge Druk” stond en de L voor “Lage Druk”.

6 jaar, mensen, 6 jaar.

En opruimen doet Myrte al van toen ze nog baby was.

Morgen een feestje met minstens 6 extra kleuters in huis.  Frank de Boosere sprak van windstoten tot 85km/h, wel, ik verwacht die ook, maar dan IN huis …. wish me luck!

 

Foto’s verwijderd op vraag van de kinderen – 31/05/2017  .  ‘t Heeft lang geduurd … 🙂

iPhone shots uit Schotland

De beste camera is de camera die je bij je hebt, zegt deze invloedrijke fotograaf altijd. En gelijk heeft hij. In de enkele ogenblikken dat ik mijn Nikon D3 niet bij me had op reis, maakte ik een paar foto’s met de iPhone. Mits een kleine bewerking in Lightroom is dit het resultaat ….

… van een avondwandeling in Lilliesleaf ….

…. en een avondwandeling in Boat of Garten bij Aviemore ….

Tijd voor eens wat anders ….

Fiets

Wat je zeker niet moet doen met de camera van de iPhone:

1. in donkere situaties foto’s maken
2. foto’s van sterk bewegende beelden maken
3. foto’s maken wanneer je zelf beweegt.

En toch ontstond onderstaand beeld, al rijdend op mijn fiets, Johannes in het stoeltje achterop en Myrte met haar fietsje, vol concentratie en overgave.

Het beeld is onscherp, zit vol ruis en niet perfect gecadreerd, maar het geeft wel helemaal de situatie weer, en zeker de dynamiek van het ogenblik …. .

In lightroom heb ik de sliders van de scherpte helemaal (dwz volledig) naar rechts getrokken, waardoor het beeld nog wat “artificiëler” lijkt dan het al was.

iPhone foto’s

Foto’s nemen met een telefoon, ‘k kreeg er tot voor kort zowaar koude rillingen van. Ik had nooit gedacht dat ik ooit 1 foto zou maken met een GSM, zelfs niet bij aankoop van mijn iPhone.

Maar onlangs kwam er een kentering in die gedachte. Waarom zo ik GEEN foto maken met de iPhone? Omdat de resolutie onvoldoende is? Omdat ik zelf niet kan scherpstellen? Omdat ik geen lens kan kiezen?

Allemaal drogredenen wanneer je beseft wat je aan het doen bent. Met een GSM maak je geen foto’s voor commerciële doeleinden (althans, anno begin 2009 toch nog niet), maar maak je eerder “snapshots van je leven”. En of het nu haarscherp of “flou artistique” is, of het nu wat overbelicht of verkeerd gecropt is, dat doet er niet zo toe.

Integendeel, is het geen uitdaging om met heel beperkte middelen toch te trachten een zo interessant mogelijke foto te maken?

Met die gedachte ben ik sinds begin dit jaar zowat random foto’s beginnen maken. Zomaar, voor de fun. Omdat ik er zin in heb. Omdat ik iets zie wat ik mooi vind, zelfs al heb ik al mijn megapixelgeweld niet bij me. Omdat dat beeld wil vastleggen.

Deze namiddag reed ik door de streek van Bonheiden, Onze-Lieve-Vrouw Waver, Keerbergen. Het landschap was er gewoonweg prachtig. ‘k Had weinig tijd, maar maakte met de iPhone toch volgende beelden.