Lightroom 2 of Capture One Pro 5 voor post productie?

Als freelance fotograaf, die regelmatig investeert in de laatste nieuwe lenzen, camera’s, hardware en software, kom je op een dag gegarandeerd iemand tegen die zweert bij Capture One PRO. Deze software, die door de makers van Phase One camera ruggen en middenformaat camera’s is ontwikkeld, wordt beschouwd als zijnde een van de beste voor post-productie van RAW beelden.

Het programma zou betere resultaten opleveren dan Adobe’s troetelkinderen Photoshop CS4 (en bijhorende RAW convertor) en Lightroom, fluisteren de adepten. Kortom, als professioneel fotograaf die zichzelf ietwat serieus neemt, twijfel je niet en verwerk je je beelden met Capture One Pro.

Eind juni heb ik versie 4 gekocht (inmiddels zit men bij versie 5, naar waar ik geupgrade heb) en heb ik het voornamelijk gebruikt voor “tethered shooting”, oftwel het rechtstreeks naar de computer fotograferen zonder dat je op een kaartje je beelden opslaat. Dit in combinatie met een Nikon D3 (en heel uitzonderlijk een D200), wat op zich goed gewerkt heeft. Op mijn site staan beelden van bijvoorbeeld een shoot voor de rebranding van Intial en van een artikel over plantjes die zogezegd voor een TV-toestel staan (zie brico magazine), om maar iets te zeggen.

Maar eigenlijk is dit slechts 1 aspect van dit software pakket. Ik was vooral geïnteresseerd in a. de resultaten van post productie en b. het gebruiksgemak en snelheid van het programma.

Wel, over het eerste kunnen we kort zijn. De resultaten van post productie zijn ronduit schitterend. De software haalt echt wel het onderste uit de kan van je RAW beeld. Dus op dat punt kan ik de adepten bijtreden.

Wat het laatste betreft ben ik echter minder enthousiast. Als je gewoon bent om in Lightroom te werken, dan ben je snelheid gewoon (zowel het “refreshen” van de beelden als het bewerken van de beelden), de logische volgorde van de bewerkingspaletten, de flexibiliteit van de virtuele beelden, etc ….

In Capture One Pro ligt het wel een beetje anders. OK, je kan van een beeld een virtuele copie maken (meerdere zelfs), maar je kan geen serie virtuele beelden selecteren en er een bewerking op loslaten zoals in Lightroom. Heel vervelend als je varianten wil hebben van kleur, zw en sepia bijvoorbeeld. Je kan wel met stacks werken, maar dat lost het niet op (althans, ik heb daar geen oplossing voor gevonden).

Bovendien werkt het nogal traag in Capture One Pro. Elke aanpassing die je doet (witbalens, contrast, etc ….) leidt tot een beeld dat helemaal wazig of onscherp wordt en waar je de bewerking niet in “real time” kan zien, maar waar je een seconde of zo moet wachten tot het beeld zich weer helemaal “gerefreshd” heeft. Dat geldt voor zowat alle bewerkingen …. heel frustrerend (omdat je niet ziet wat de invloed van je bewerking is) en tijdrovend (steeds wachten op het beeld).

Voorts heb je geen “black” slider (maar dat kan opgelost worden in de curves, een kwestie van gewoonte, maar toch …..).

De kleur editor is goed uitgebouwd, maar werkt helemaal anders dan in Lightroom. Je kan zonder veel problemen kleuren selecteren en aanpassen, maar weerom, dit gaat steeds gepaard met refreshen van het beeld ….. en dus traag.

De crop tool heeft me ook al heel wat frustraties opgeleverd omdat die ook anders werkt dan in Lightroom en minder gemakkelijk juist te positioneren is. Ik zie er meestal tegenop een beeld te croppen.

Voorts valt er bijvoorbeeld niet te selecteren op extentie (jpg, nef, psd, tif). Heel frustrerend. Zie hieronder waarop je wel kan selecteren. Niet eens op varianten ….

En tot slot is er de spot removal, die er sinds versie 5 pas bij is. Wel, die spot removal werkt selectief, waarmee ik wil zeggen dat onzuivere en onscherpe vlekjes wel weggewerkt worden, maar vrij scherpe stofjes (bij klein diafragma) gewoon genegeerd worden. Niet weg te krijgen, waardoor een retourtje Photoshop noodzakelijk is. Zie onderstaand beeld, het cirkeltje is rond een scherp vlekje getrokken, dat echter weigert om naar pixelnirvana te vertrekken. Redelijk hopeloos ….

Er zijn zeker wel zaken die beter zijn dan in Lightroom (maar ook weer vertragend werken) zoals een “focus mask”, waardoor je onmiddellijk kan zien waar de focus in het beeld ligt. Er is ook een mogelijkheid om heel selectief aanpassingen in batch te laten verlopen, iets wat in Lightroom net een paar klikken meer vergt. En een de-mosaic filter die goed werkt, purple fringing die goed aan te pakken valt, alsook – en dat is super handig, want ik heb het al gebruikt – de mogelijkheid om een file in te lezen en die gedeeltelijk transparant over een foto te laten verschijnen. Dit is geweldig wanneer je je bijvoorbeeld moet houden aan de restricties van de layout van een magazine. Je kan die layout gewoon inlezen, over je foto leggen en zien of het er in past. Geloof me, het heeft al mijn “vel” gered. Hieronder een voorbeeldje van een portret tijdens een interview, met transparant daarover de layout van het magazine.

Conclusie;
Voor wat mij betreft is, gelet op de minpunten (vooral de snelheid waarmee het programma werkt (lees – niet snel)), het gebruik relatief moeizaam en traag en wend ik het programma voornamelijk enkel aan op locatie (o ironie, waar mijn arme macbookpro nog meer last mee heeft dan mij desktop macpro) of wanneer een beeld toch iets meer werk verdient of nodig heeft en de kwaliteit die van Lightroom moet overstijgen.

Kijk, Capture One Pro werkt uitstekend voor tethered shooting en levert excellente files af na een bewerking die heel grondig uit te voeren is binnen het programma. Maar het gebrek van een adequate spot removal en het feit dat de beelden zich telkens moeten refreshen is het programma beter geschikt voor de studio fotograaf, die met vaste en minder variërende licht setups zit waar er in een batch gemakkelijk correcties kunnen uitgevoerd worden, dan de freelancer die regelmatig reportages doet en meerdere honderden beelden snel (en dikwijls beeld per beeld) moet kunnen bewerken, waar Lightroom dan weer heel sterk in is.

Voor mensen die interesse hebben in Capture One Pro, op de website van Phase One staan uitstekende tutorials en er is een heel goede help file die je op een dag helemaal vertrouwd maken met het programma, iets waar Lightroom dan weer een puntje kan aan zuigen.

Wie werkt et met Capture One Pro, overweegt het of heeft andere ervaringen? Graag uw commentaar.

Jürgen Doom