Van workshop model naar cover girl – ‘t is maar een flitsje ver …

Het klinkt als de titel van een nieuwe workshop: van workshop model naar cover girl, en dit naar analogie met “from speedlight to lightroom”.

Wel, het was tijdens de aangepaste versie van deze laatste workshop, die we begin augustus in Leuven gehouden hebben, dat onderstaande foto gemaakt werd.

De cursisten hadden we in een aantal kleine groepjes ingedeeld om zo bepaalde aspecten van flitsofotgrafie te kunnen “belichten” (heb je hem?).  In de lesruimte hadden we een witte “infini” geplaatst en de curisten vroegen hoe je die wit kan krijgen, of hoe je die juist donker houdt.  Na wat geëxperimenteer met de belichting vroeg ik nog snel aan model Shauni of ze nog even wou poseren voor mij terwijl ik een paar shots kon maken van haar.

Veel meer dan 2 Nikon SB900 speedlights – in het CLS-systeem – die ik door 2 paraplu’s stuurde, heb ik hiervoor niet nodig gehad om onderstaande foto te creëren.  Daarnaast  heb ik wel nog gebruik gemaakt van een zilveren reflector om licht terug te kaatsen, zodat Shauni vrij egaal belicht werd.  Het resultaat werd uiteindelijk gebruik voor de cover van Shoot magazine, waarin collega Piet Van den Eynde en ik een artikel geschreven hebben over hoe te werken met het Nikon CLS-systeem.

 

 

Cover for Shoot magazine, shot during a workshop on flash photography

 

En zo kom je als model voor een workshop uiteindelijk toch nog op de cover van een schitterend fototijdschrift terecht.

 

Deze Shoot is vanaf vandaag te verkrijgen in de betere dagbladhandel!

 

Workshop flitsfotografie (strobist)

Workshop flitsfotografie (strobist) voor Studio vzw

Het is nu al een jaar of 3 dat ik op geregelde tijdstippen mijn kennis over flitsfotografie (type “Strobist”) deel met collega fotografen (zowel professionals als amateur fotografen) middels workshops flitsfotografie.  Sinds begin 2010 doe ik dat samen met Piet Van den Eynde van “MoreThanWords” in de populaire workshop “From speedlight to Lightroom”.  In die workshop nemen we de basis door van flitsfotografie (voornamelijk door middel van reportageflitsen type Nikon SB900 en Canon speedlites), laten we de deelnemers ook echt fotograferen (de praktijk als het ware) en gebruiken we die beelden om daarna het beeldverwerkingspakket van Adobe Lightroom toe te lichten.

Dit jaar kregen we dan ook de vraag van de vzw Studio, de onafhankelijke vakvereniging van en voor fotografen in hoofdberoep,  om een dag in te richten rond dit thema.  De vzw Studio had daarvoor een toplocatie in Antwerpen kunnen versieren, namelijk de school voor dans, muziek en beeldende kunst De Singel in Antwerpen.  Toplocatie zeg ik, want omdat de workshop daar doorging konden we gebruik maken van de studenten die daar aanwezig waren.

De workshop had tot doel om aan beroepsfotografen te demonstreren hoe je als freelance fotograaf, die opdrachten her en der uitvoert, op een vrij eenvoudige en zelfs relatief goedkope manier toch vrij indrukwekkende resultaten kan bekomen, zonder dat je daarvoor “National Geographicsgewijs” tonnen materiaal moet meeslepen.

Om dat punt te illustreren kom ik tijdens mijn workshops steevast met het openbaar vervoer en fiets.  Vanuit Wilsele, waar ik woon, vertrek ik met een plooifiets naar het station van Leuven (12 minuten fietsen), neem daar de trein naar (in dit geval) Berchem en fiets dan langs de singel naar … De Singel (kleine 10 minuten). Met al mijn materiaal wel te verstaan.  In de rugzak, op de fiets.

Voor deze workshop was dat:

1 Nikon D3s

1 Nikon 50mm f1.4

1 Nikon 85mm f1.4

4 Nikon SB900 speedlights (reportageflitsen)

2 Manfroto statief, met kop

2 paraplu’s

1 MacBook Pro

en nog wat prullaria (sync koord, filters, kabeltjes, een paar Pocket Wizards, etc ….).

Na een introductie en het tonen van wat van mijn beelden uit mijn portfolio hebben we de basisprincipes van het werken met reportageflitsen toegelicht, een paar opstellingen getoond, wat geëxperimenteerd met Pocket Wizards en het Nikon CLS systeem, om uiteindelijk te komen tot een paar opnamen met onze studenten – dansers.

De 2 beelden die ik hierna ga tonen zijn op het eind van de workshop over flitsfotografie gemaakt met 2 flitsen van het type Nikon SB900 en zijn nadien door Piet Van den Eynde in Lightroom 3 nabewerkt tot wat je hierna zal zien.

Voor de volledigheid vertel ik er nog bij dat in de namiddag de deelnemers aan de workshop een paar uur vrij foto’s hebben kunnen maken met de studenten van De Singel en dat daarna Piet Van den Eynde nog heeft toegelicht hoe je de beelden dan in Lightroom kan ordenen, klasseren, bewerken, klaar maken voor output (print, web), etc ….  Piet geeft specifiek training en cursussen Lightroom en Photoshop en is zowat de meest onderlegde lesgever en kenner van het softwarepakket Lightroom 3 dat ik ooit gezien heb.  Ten bewijze daarvan zijn recente boek Lightroom 3 ontmaskerd en zijn net gepubliceerd ebook  “the power of black and white in Adobe Lightroom and beyond”.

Indien je na het lezen van deze uiteenzetting en het zien van onderstaande foto’s het gevoel hebt dat je dit ook allemaal zelf kan uitgevoerd krijgen (zowel de opnamen als beeldverwerking)  dan zou ik u niet aanraden dringend een BTW-nummer aan te vragen en als beroepsfotograaf door het leven te gaan.  In het andere geval denken we wel dat we u vanalles kunnen bijleren tijdens onze workshops.  Misschien tot dan ….

workshop strobist
workshop strobist

Workshop Flitsfotografie & Lightroom: From speedlight to Lightroom! – nabespreking

De eerste workshop flitsfotografie en Lightroom “from speedlight to Lightroom”, die ik samen met collega Piet van den Eynde van “more than words” georganiseerd heb, is inmiddels achter de rug.

De bedoeling was om een intensieve, eendaagse workshop aan te bieden waarin de cursisten “up to speed” gebracht werden om met reportageflitsen te werken (losse opzetflitsers). Daarna kregen de deelnemers de mogelijkheid om de theorie in de praktijk om te zetten en zelf flashy foto’s te maken. Tot slot volgde een kennismaking met Lightroom, waarbij de foto’s geïmporteerd en bewerkt werden.

Eerst en vooral moeten we melden dat Piet en ik voor deze eerste editie niet gerekend hadden op zoveel succes. Daar waar we gemikt hadden op 6 deelnemers, zijn het er uiteindelijk 10 geworden. Tot onze verbazing waren er bovendien mensen die van heinde en verre kwamen afgezakt naar Leuven. Er was zelfs een deelneemster die in het midden van de nacht uit Nederland vertrokken is (buurt van Utrecht) om ons te komen vervoegen! R.E.S.P.E.C.T.!

Het eerste gedeelte, ‘Speedlight’ heeft de hele voormiddag in beslag genomen. We startten stipt om 9h en eindigden de fotoshoot rond half 2. Omdat we met 2 “lesgevers” waren en we de mogelijkheid hadden van “tethered shooting” (het gefotografeerde beeld rechtstreeks op de computer weergeven), hebben Piet en ik tijdens het gedeelte “speedlight” de theorie goed kunnen illustreren aan de hand van voorbeelden, die dan onmiddelijk op een scherm zichtbaar konden gemaakt worden.

Zo illustreerden we hier hoe je door creatief gebruik te maken van je omgeving, heel “goedkoop” toch vrij gemakkelijk een “professioneel” portret kan maken. Dit beeld werd gemaakt met 1 opzetflitser, op het toestel ….

Of met behulp van een synchronisatiekabel en een eenvoudige softbox …. met een mooi “Rembrandt” lichtje als resultaat.

Zo was Piet bijzonder in zijn nopjes om als model te kunnen figureren, en dan nog wel in een rol die hem biizonder goed ligt. Pastoor Piet had altijd al zijn droom willen zijn, en hij is pas tijdens de workshop “from speedlight to Lightroom” uit de kast kunnen komen! Waar een workshop al niet goed voor is.

In het eerste beeld hebben we een foto gemaakt van Piet mbv 2 speedlights en 1 softbox. Dit om te illustreren hoe je met 2 lichten de voor- en achtergrond onafhankelijk van elkaar te belichten.

In dit voorbeeld tonen we dan de invloed van kleurfiltes en hoe je daarmee gemakkelijk de sfeer in een foto helemaal kan laten veranderen, en dit op een paar ogenblikken.

Eens het theoretisch gedeelte voorbij was hebben zijn we met z’n allen naar buiten getrokken, om daar aan de hand van een paar voorbeelden – en de fantastische hulp van onze twee modellen – het werken met reportageflitsen op locatie te illustreren. De foto’s die ik maakte konden ogenblikkelijk bekeken worden op het scherm van mijn laptop, zodat de deelnemers beter konden volgen.

Uiteindelijk maakte ik dit beeld, ter illustratie van een fotoshoot op locatie met opzetflitsers.

We maakten daarna 2 groepjes, verdeelden het flitsmateriaal en begonnen te fotograferen. Daarbij probeerden we diverse setups uit en verschillende belichtingstechnieken. Een erg intensief gedeelte, want dan komen de vragen boven uiteraard. Door met 2 lesgevers te werken konden we echter onze aandacht goed verdelen, er zorg voor dragende dat iedereen zeker aan de beurt kwam.

Van het Lightroom gedeelte hebben we weinig beeldmateriaal op zich (er is weinig interessants aan een foto van 10 mensen die over hun computer gebogen zijn), maar in een volgende post zullen we de beelden tonen die de cursisten gemaakt hebben en die we in Lightroom bewerkt hebben.