Modefotografie – Caroline Biss

Het fotograferen van modellen voor modehuizen is een heel aparte discipline binnen de fotografie. Er zijn fotografen die niets anders fotograferen dan mode, modellen, collecties en silhouetten.

Voor Caroline Biss ben ik in januari beginnen foto’s maken van hun modedéfilés. De nadruk lag daarbij helemaal niet op de beelden of foto’s omdat de modellen moesten gefotografeerd worden tijdens het défilé. Belangrijk daarbij was om gewoon de kledij goed te kunnen zien, zonder meer. Hier en hier kun je voorbeelden zien.

Omdat we het dit keer beter wilden aanpakken (ervaring is iets moois) hebben we beslist om de modellen niet meer te fotograferen op de “catwalk”, maar tegen een witte muur die ze voorbij moesten om zich weer snel te gaan omkleden. Nog lang geen ideale situatie om modellen te fotograferen, maar het is een hele verbetering tov de beelden van de vorige shoot.

De foto’s zijn uiteraard met flitslicht gemaakt, in dit geval komt het hoofdlicht van rechts van 2 SB900’s die ik boven elkaar gezet heb en door een paraplu laten flitsen. Daardoor ontstond een relatief groot oppervlak zacht licht. Links boven de modellen (ongeveer 2 meter buiten beeld) hangt een derde flitser.

Deze foto, genomen wanneer de show gedaan was en iedereen naar een drankje stormde, geeft de setup visueel weer.

Hieronder een paar voorbeeldjes van het resultaat. Voor deze blogpost heb ik de beelden vierkant uitgesneden, maar bij Caroline Biss hadden ze ze graag helemaal (full length) gehad, omdat het schoeisel deel uitmaakt van de collectie. Echter, de beelden zijn visueel sterker bij deze vierkante uitsnede, temeer daar ze deels op een witte ondergrond en deels op een stuk parket staan (zie situatieschets hierboven).

Tot slot nog dit. Tijd voor een andere pose was er niet. Ik kreeg welgeteld 3 seconden om het beeld te maken alvorens de meisjes terug naar de kleedkamer holden voor een nieuw silhouet.

Daarna was het tijd voor een natje en een droogje ….

De beelden worden in al hun winkels gebruikt (naar het schijnt op iMacs) om aan de klanten snel de volledige collectie te kunnen tonen.

Triatlon atleet – portret

Voor een klant van mij, een reclame- en copyright kantoor in Nederland, moest ik een portret maken van een triatlon atleet. “Maak een paar statische en dynamische beelden”, mailden ze me nog.

Op de bewuste ochtend, ergens in januari, was het koud. Barkoud. Zo koud zelfs, dat ik vreesde dat de batterijen in mijn flitsen en Pocket Wizards niet lang stroom zouden leveren aan mijn SB-900’s. Achteraf bleek die vrees ongegrond, maar ik ben toch zuinig met het licht omgesprongen.

De eerste serie foto’s heb ik gemaakt van de atleet in rust (nadat ik hem een beetje had laten warm lopen, want de arme man bevroor zowat van de kou). Tijdens zijn warmlopen heb ik twee Nikon SB-900 flitsen opgesteld, met het hoofdlicht komende van rechts en een invullicht komende van links. Deze laatste moet zowat een stop lager gestaan hebben dan het hoofdlicht.

Het is een safe portret, dat – zelfs al mislukt al mijn ander werk dat hierna komt – zeker kan gebruikt worden bij het artikel.

Een gelijkaardige setup heb ik gebruikt voor de fiets foto’s. Ik wou de redacteur wat speling geven met een keuze aan foto’s (die trouwens nagenoeg allemaal vertikaal moesten zijn, omdat de foto op 1 A4-tje zou gebruikt worden in staand formaat) en koos daarom om zowel foto’s van het lopen als van het fietsen te maken. Onderstaande foto is het resultaat.

Ik wou dan een iets dynamischer beeld maken, meer een soort “actiefoto”, of althans een foto die meer deed denken aan de atleet in actie. Hiervoor gebruikte ik twee flitsen die op ongeveer 45° achter de atleet stonden en die hem dus langs beide kanten belichten. Het licht van voor kwam van net boven de camera, met een flits door een paraplu.

Omdat ik het eigenlijk allemaal iets te “scherp” vond, heb ik dan besloten om er wat beweging in te steken. Nu is het bijzonder moeilijk om een actiefoto te maken van een atleet in actie (althans,bij -5°C, bij een tijdsdruk van ongeveer 45 minuten max en met behulp van reportageflitsers, waar de plaats van het onderwerp tov de flitsers nogal kritiek is). Maar er is een “workaround”, een alternatief als het ware. Door mijn sluitertijd te laten zakken van 1/250ste bij de vorige foto naar 1/30ste alsook mijn diafragma daarbij aan te passen (en het daarmee gepaard gaande verhoging van de flitssterkte op mijn flitsen, in dit geval tot maximum kracht) voor onderstaande foto, had ik identiek dezelfde belichting, maar kon ik spelen met “bewegingsonscherpte”. Nu was het gewoon zaak een hele rist foto’s te maken waarbij ik tijdens het maken van het beeld de camera heen en weer bewoog, waardoor alles wat niet door de flitsen belicht werd onscherp werd, maar alles waar het flitslicht vol op viel toch scherp bleef. Dat leverde onderstaand beeld op

Dit beeld is voor mij dynamisch, geeft zowat de sfeer weer van een eenzame triatleet die op een koude ochtend aan het trainen is. Het beeld zit vol beweging, zelfs zijn benen geven de indruk van te trappen, maar dat komt door de beweging van de camera.

Tijdens mijn workshop flitsfotografie kreeg ik (terecht) meermaals de vraag “maar waarom moet je die flits gebruiken, kan je het beeld niet maken zonder flits?”. Het antwoord is uiteraard JA! Je kan natuurlijk deze opdracht doen zonder al dit flitsmateriaal, maar ik vraag me echt af hoe je dan tot zo’n dynamisch beeld zou komen. Het feit dat je kan fitsen, geeft je daarom veel meer opties bij het maken van het beeld dat je voor ogen hebt.

Of niet soms?

Shanghai – the job

Wat ben ik nu eigenlijk gaan uitspoken, daar in Shanghai?

Wie haalt het in zijn hoofd om een freelance fotograaf uit Leuven naar de andere kant van de wereld te sturen?

Wel, een goede klant van mij, natuurlijk ….

‘t Zit zo. Ik moest voor die klant portretten maken van hun sales mensen. Een heel deel van de mensen kwamen samen in “den Hilton” in Brussel voor een tweedaagse conferentie. Een ideale gelegenheid dus om iedereen even te laten fotograferen.

Ze zegden me ook dat ze de week daarop dezelfde conferentie gingen organiseren in Shanghai, en daarom vroegen ze me of het ging mogelijk zijn om snel enkele van de foto’s van Brussel te verwerken en hun door te sturen, zodat ze die foto’s dan de week daarop zouden kunnen tonen aan hun “locale” fotograaf, zodat die een beetje gelijkaardige beelden zou maken.

Geen probleem voor mij, maar langs mijn neus weg liet ik hun verstaan dat indien ze problemen hadden om een fotograaf te vinden in Shanghai, ik gerust voor hun de foto’s daar ook kon maken.

En voor je het weet zit je dus richting Shanghai …..

Leuk, alhoewel het wel een paar probleempjes met zich meebracht. Hoe vervoer ik veilig mijn lichten en welke lichten gebruik ik ervoor?

Ik heb Elinchrom studio lichten, maar die zijn zwaar en fragiel. Niet goed dus voor vliegtuigreisjes.
Dus opteerde ik ervoor een lichte, mobiele setup klaar te maken op basis van 3 SB-900 flitsen, een mobiele witte achtergrond, een softbox, een paraplu en een reflector. Al deze zaken (behalve dan de achtegrond) passen in mijn rugzakje (inclusief Manfrotto staanders), dus dat kon zeker makkelijk de vlieger op.

Ik voorzag 1 flitser, de hoofdflits als het ware, van een draagbare softbox (Easylight), de achtergrond werd belicht door een flits in een paraplu te flitsen, die dan egaal het licht over de achtergrond verspreidde, en een derde lichtje maakte ik aan de achtergrond vast. Dat diende als “haarlichtje”.

De setup zag er ongeveer zo uit

Het hoofdlicht met de softbox heb ik voorzien van een halve CTO filter, en het haarlichtje van een kwart CTO filter. De achtergrondbelichting heeft geen filter. Door mijn witbalans op “Tungsten” te zetten, maakte ik daardoor de achtergrond lichtblauw, maar werd de geportretteerde neutraal belicht. Een eenvoudige manier om op je achtergond een “dégradé” te zetten.

De 3 flitsen werden allen aagenstuurd door pocketwizards.

Het resultaat van de shoot zag er dan zo uit:

Door alle foto’s een gelijkaardige behandeling te geven (kleurtemperatuur, etc ….), kreeg ik alle beelden op een zelfde manier gepresenteerd, uitgelicht en met dezelfde achtergrond:

Foto’s werden gemaakt met de D3 op ISO 400 en met de vaste 105mm 2.8

Het resultaat is in mijn ogen een portret dat gerust in een studio gemaakt zou kunnen zijn. Had je niet geweten dat het op locatie was gefotografeerd, dan had je dat zeker gedacht. Maar dat dan zoiets met 3 SB-900’s kan, dat maakt het voor mij alleen maar interessanter.

‘t Was niettemin een geweldig leuke opdracht die – voor wat mij betreft – gerust voor herhaling vatbaar is.

Ogen

Ik kon mijn ogen bijna niet geloven (‘k ben nochtans gewend er mee rond te kijken) …. Vandaag kreeg ik een mailtje van mijn beroepsfederatie over lenzenfabricant TAMRON, die een aantal nieuwe lenzen uitbrengt. Zit me er daar een lenske bij zeg, namelijk een 18-270. Van breedhoek naar telefocus in een halve seconde, zonder je te moeten verplaatsen. Gewoon aan de ring draaien en hups, een heel andere cadrage. Ongelooflijk. Zo snel kan een menselijk oog amper herfocussen en hercadreren, maar TAMRON slaagt er dus in om een fototoestel van een oog te voorzien dat dat allemaal kan.

Dat zoiets optisch mogelijk is, is fenomenaal. Dat zulks maar 729€ kost, maakt het voor liefhebbers betaalbaar. Dat de bijhorende f-stops gaan van 3.5 naar 6.3 is maar een klein detail.
En dat het het onderscheid tussen amateurfotografen (die met deze lenzen werken) en professionals (die met lenzen met vaste brandpuntsafstand werken die – per lens – ook zo’n 729€ kosten) alleen maar groter maakt.

En daar ben ik dus eigenlijk alleen maar blij om.

Spelen

Om de geest fris te houden en de dingen eens op een andere manier te zien dan de manier die mijn klanten willen zien, vind ik het belangrijk af en toe eens te “spelen” met fotografie. Daarmee wil ik zeggen, gewoon even wat kiekjes maken zonder heel veel na te denken waarvoor ik de foto ga gebruiken, of het commerciële waarde heeft en wat anderen ervan gaan denken.

Gisteren was het dan weer speeltijd. ‘s Ochtends had ik het al voelen aankomen, want ik stond op de uitkijk naar de courierdienst die mijn nieuwe AF-S Nikkor 14-24 1:2.8 ED lens zou brengen die ik daags voordien besteld had.

En ja, nog voor 10h stonden ze er mee aan de deur. In de namiddag heb ik dan even vrij genomen – hé, ik werk wel dikwijls zaterdag en soms zelfs de zondag, zodat ik een half dagje vrij gedurende de week geen echte luxe vind – om in en rond Leuven wat beelden te schieten.

De meeste onderstaande beelden zijn gemaakt op 14mm, lekker breed dus.

Fotgrafen die zin hebben in een in goede staat verkerende AF-S Nikkor 12-24 1:4 G ED DX lens mogen zich aanmelden voordat hij op eBay geplaatst wordt.
Ziekenhuis


Vandaag de hele dag in een ziekenhuis gefotografeerd. Zowel patiënten, verplegend personeel, machinerie, … ‘t moest allemaal gefotograafeerd worden.

Sommige personen waren zodanig sympathiek dat ze wel meermaals op de foto wilden. Deze persoon ook, die scans aan het interpreteren en becommentariëren is …

De foto werd gemaakt met 1 SB80 rechts van mij, snoot gericht op de persoon (zonder snoot zou er teveel licht op de schermen gevallen zijn, waardoor die niet meer leesbaar zouden zijn) met een “warmup filter”. Achter het linker scherm ligt een tweede flitser met een blauwfilter, om een beetje een ‘coolere’ sfeer te creëren.

‘k Heb geen idee waar hij het over had en waar hij naar keek, maar ‘t zag er allemaal nogal indrukwekkend uit – het binnenste van een mens!

D3

Alia Jacta Est!
Mijn D3 is besteld. Ik heb het dan over de Nikon D3 die een maand of zo geleden werd aangekondigd en die pas tegen begin volgend jaar geleverd zal kunnen worden. Ik hoop in elk geval om ze voor begin februari te mogen ontvangen, opdat ik ze kan inzetten bij mijn eerste trouw van dat jaar. Afwachten….

De reden voor de upgrade naar de D3 – komende van een D200 – zijn voornamelijk
a. 2 miljoen pixels meer.
b. verbeterde ruis in de hoge ISO waarden (interessant voor mij daar ik nogal wat situaties tegenkom waar ik met weinig licht moet fotograferen, zoals tijdens events, huwelijken – in de kerk – en voor interieurs).
c. full frame sensor. Niet dat dat op zich zo belangrijk was voor mij, maar liever 12 Mpix op een full frame dan 12 Mpix op een kleiner formaat, omdat de ruis bij die laatste onvermijdelijk hoger zal zijn.

Ik kan niet wachten tot hij geleverd wordt …