Van workshop model naar cover girl – ‘t is maar een flitsje ver …

Het klinkt als de titel van een nieuwe workshop: van workshop model naar cover girl, en dit naar analogie met “from speedlight to lightroom”.

Wel, het was tijdens de aangepaste versie van deze laatste workshop, die we begin augustus in Leuven gehouden hebben, dat onderstaande foto gemaakt werd.

De cursisten hadden we in een aantal kleine groepjes ingedeeld om zo bepaalde aspecten van flitsofotgrafie te kunnen “belichten” (heb je hem?).  In de lesruimte hadden we een witte “infini” geplaatst en de curisten vroegen hoe je die wit kan krijgen, of hoe je die juist donker houdt.  Na wat geëxperimenteer met de belichting vroeg ik nog snel aan model Shauni of ze nog even wou poseren voor mij terwijl ik een paar shots kon maken van haar.

Veel meer dan 2 Nikon SB900 speedlights – in het CLS-systeem – die ik door 2 paraplu’s stuurde, heb ik hiervoor niet nodig gehad om onderstaande foto te creëren.  Daarnaast  heb ik wel nog gebruik gemaakt van een zilveren reflector om licht terug te kaatsen, zodat Shauni vrij egaal belicht werd.  Het resultaat werd uiteindelijk gebruik voor de cover van Shoot magazine, waarin collega Piet Van den Eynde en ik een artikel geschreven hebben over hoe te werken met het Nikon CLS-systeem.

 

 

Cover for Shoot magazine, shot during a workshop on flash photography

 

En zo kom je als model voor een workshop uiteindelijk toch nog op de cover van een schitterend fototijdschrift terecht.

 

Deze Shoot is vanaf vandaag te verkrijgen in de betere dagbladhandel!

 

Verrassingscover

Meestal weet je op voorhand dat je een cover mag gaan fotograferen.  De redactie belt je dan op met de, voor een fotograaf als muziek in de oren klinkende vraag: “zou je voor ons een foto willen maken van X Y of Z, en liefst in een vertikaal formaat, want het is voor de cover”.

Euh, ja, graag zelfs.  ‘k Zal zelfs meer zeggen, je mag me daar elke dag voor bellen.

Nee, alle gekheid op een stokje, bij zo’n bericht juich je toch stilletjes omdat een coverfoto eigenlijk een beetje het uitstalraam is van de betreffende publicatie.

Bij het fotograferen van onderstaand portret echter wist ik absoluut niet dat het zou eindigen op de eerste pagina van het magazine.  Niet dat het op zich een verschil had gemaakt bij de opnamen, maar ik was vast en zeker eens stukje zenuwachtiger geweest had ik geweten dat het voor “la une” ging dienen.

En kijk, blijkbaar was de foto dan toch goed genoeg om – tot mijn grote verbazing en blijdschap – op de eerste pagina!

Niettemin, de foto is gemaakt op een donkere en regenachtige woensdag avond, in een piepklein huisje.  De geportretteerde heb ik met een flits door paraplu belicht, terwijl de achtergrond belicht is met een flits met CTO filter (je krijgt de indruk dat er een lampje staat.  Er staat daar idd ook een lampje, maar dat licht ervan zou je nooit op de foto zien.  Vandaar de flits).  Nikon D3s, Nikkor 85mm. Flitsen aangestuurd met het Nikon CLS systeem.

portret fotografie - cover voor OKRA
portret fotografie - cover voor OKRA

Verder in het magazine werd een ander beeld uit dezelfde fotosessie gebruikt in het artikel op de binnenpagina’s.

portret fotografie - cover voor OKRA
portret fotografie - cover voor OKRA

En how, daar staat nog een portretje in … gemaakt in putje winter, bij een – jawel – knolselderboer.  En zo weet ik weer dat knolselder een delicatesse is in Japan.

portret fotografie - cover voor OKRA
portret fotografie - cover voor OKRA