… over hoe je een group fotografeert … in studio op locatie!

Posted on

Groepsfoto’s op locatie

Herinner je je mijn vorige post nog? Ik had het daarin over portretfotografie voor MBS, maar vertelde tevens dat we het hele team als een groep moesten fotograferen, en dat in het huis waarin we de individuele portretten gefotografeerd hadden. Ik wou het in de vorige post daar niet echt over hebben omdat ik het als aparte post wilde houden.

De groepsfoto voor MBS hebben we uiteindelijk in een woonkamer gefotografeerd. Bij de pre-productie meeting waren we overeengekomen om een iets gelijkaardig te doen als wat ze op mijn site hadden gezien, namelijk een groepsfoto van een vader en zijn 4 zonen die ik een tijdje geleden fotografeerde.

Daarom hebben we een mobiele studio opgezet, compleet met een achtergrondsysteem van wit achtergrondpapier en 3 Elinchrome flitsers (RX600). Ik gebruikte 1 grote Chimera softbox op de flitser tegenover de groep en twee gerasterde flitsers die gericht waren op de achtergrond – dit met het oog op het verlichten van de witte achtergrond (om het zo wit mogelijk te maken zonder dat het te overbelicht zou zijn).  De rasters op de flitsen heb ik moeten gebruiken om te verhinderen dat licht uit de achtergrondspots rechstreeks op de personen “lekte” (iets wat tot overbelichting van delen van de mensen zou leiden). Dit is iets wat ik niet zou moeten doen in de studio,maar op locatie, waar de ruimte beperkt was, noodzakelijk was.

Je kan een deel van de setup in dit beeld zien, dat ik nam om de belichting alsook de positie van de mensen in de groep te kunnen beoordelen.

een groep fotograferen
een groep fotograferen

Let ook op het witte gordijn dat ik moest gebruiken om de groep volledig tegen een witte achtergrond te krijgen. Vermits de groepsfoto nadien in post-productie ging “opgekuist” moeten worden – iets wat in Lightroom niet veel tijd vraagt –  was dit geen onoverkomelijk probleem.

Dus dit is waar we uiteindelijk eindigden. Ik zette mezelf een beetje hoger om meer diepte in het beeld te krijgen, tot ieders tevredenheid (inclusief mezelf  …). Beeld gefotografeerd met een Nikon D3x. Flitsen aangestuurd met een Elinchrome Skyport.

een groep fotograferen
een groep fotograferen

Groepsfoto’s zijn niet de meest geliefde onderwerpen voor fotografen. Meestal beginnen we spontaan te huiveren bij de gedachte aan het moeten maken van een groepsfoto.  Echter, in dit geval was het, gelet op de medewerking van de groep, best een reuze meevaller!

One Reply to “… over hoe je een group fotografeert … in studio op locatie!”

  1. Probleem is ook altijd dat je er steeds moet voor ijveren dat iedereen er op z’n best uitziet. Er is altijd wel iemand die een beetje raar kijkt…
    Ook dat aspect valt hier dus reuze mee. Iedereen kijkt hier ongedwongen met spontane glimlach naar de fotograaf. Als volleerde modellen zou je bijna denken. Top!

Comments are closed.