Goedkope lichtmeter

Posted on

Een van de eigenschappen van een goede foto is dat die foto goed belicht is. Wat dat juist inhoudt is voor interpretatie vatbaar en hangt in grote mate af van wat de fotograaf graag wil laten zien met zijn foto.

Maar hier wil ik ervan uitgaan dat we in een algemene situatie een correct belichte foto gaan maken (bijvoorbeeld bij een portret of landschapsfoto).

Wanneer je slaafs je lichtmeter in je toestel gebruikt, dan ben je eigenlijk nooit helemaal zeker of het onderwerp correct belicht zal zijn. Maar er zijn dus een paar truukjes die je kunnen helpen. Maak je een portret bijvoorbeeld, dan zet je volgens mij best je toestel op “centrum lichtmeting”, waardoor voornamelijk het licht dat van het gezicht reflecteert gemeten wordt. Echter, die info wordt door de meeste toestellen omgezet in een combinatie van sluitertijd en diafragma die ongeveer 1 stop te donker zal zijn. En hoewel dat achteraf uiteraard gemakkelijk kan gecorrigeerd worden, kan je evengoed ernaar streven die belichting van de eerste keer juist te doen.

Om die reden kan je dus het met je toestel het licht meten op het gezicht van de persoon in kwestie en gewoon een stop meer licht geven dan wat het toestel aangeeft. Praktisch werk ik steeds met manuele instelling van diafragma en sluitertijd (in M mode …), waardoor die waarden gemakkelijk aangepast kunnen worden.

Indien het echter moeilijk is om vooraf die metingen te doen (de CEO heeft letterlijk maar 30 seconden tijd, dus wil je die tijd niet verliezen aan lichtmetingen) en indien er niemand anders in de buurt is, dan kan je nog steeds heel snel een goede indicatie van het licht verkrijgen door je handpalm te fotograferen.

Dat is een truuk die ik regelmatig toepas, gewoon even een foto van mijn hand in het soort van licht dat ik wil hebben (kan ook flitslicht zijn) en je komt al een heel eind in de goede richting. Ook voor buitenopnames (landschappen bijvoorbeeld) kan je heel snel mbv je hand je toestel correct instellen.

Geen nood dus voor dure lichtmeters, je hand heb je in principe altijd mee – zelfs al heb je twee linkerhanden.

Soms leveren die “testfoto’s” van mijn hand leuke beelden op. Hieronder zo’n voorbeeldje.

2 Replies to “Goedkope lichtmeter”

  1. Ik fotografeer steeds op M, zo heb je de belichting zelf in de hand.

  2. ja, idd, ik denk (vermoed, hoop) dat de meeste fotografen zo werken.

Comments are closed.