Bedrijfsfotografie: Productfotografie in Leuven

Posted on

Productfotografie in Leuven

Ik ben wat men een “location photographer” noemt in het Engels.  Een fotograaf die niet vanop 1 locatie werkt (een eigen studio of werkruimte).  Een beeldenmaker die tot bij de klant gaat, alle materiaal meeneemt om de opnames bij de klant tot een goed einde te brengen en daarna de beelden in een gecontroleerde en gecalibreerde omgeving af te werken: dat is de productfotografie die ik je vanuit Leuven kan aanbieden.

Terumo, een bedrijf met hoofdzetel in Japen maar met een grote Europese vestiging in Haasrode, is gespecialiseerd in medisch materiaal.  Voor hun nieuwe brochures en promotiemateriaal hadden ze beelden nodig van nieuwe producten: pompen voor infuses of Terufusion genaamd. Hoogtechnologische, computergestuurde infusen, perfect instelbaar op maat van de patient.

De vraag van Terumo was of ik de beelden bij hun in kantoor kon maken.  Location photographer zijnde kon ik aan hun wens voldoen.  Om onderstaande foto’s te maken bouwden we in een ruimte binnen hun kantoor een studio op, waarin de producten gefotografeerd werden. Het beeld hieronder toont het resultaat, verwerkt in de brochure van Terumo.

Jurgen Doom
Terumo: productfotografie

Om bovenstaande producten goed te kunnen fotograferen was een goede kennis van de werking van licht nodig.  De producten moesten niet alleen op een witte achtergrond/ondergrond gefotografeerd worden (om te kunnen “détoureren”, dat wil zeggen, los maken van de achtergrond om ze daarna in een ander beeld te kunnen verwerken, zoals hierboven), maar de displays moesten ook zichtbaar en leesbaar zijn.

Het is echter heel moeilijk en technisch ingewikkeld om binnen gecontroleerde omstandigheden alles in 1 opname uit te voeren. Ofwel gaat het display leesbaar zijn, maar is de pomp niet goed belicht. Ofwel is de pomp goed belicht, maar het display niet leesbaar.

Er waren daarom 2 types van opnamen nodig: 1 opname waarbij het product zo goed mogelijk gefotografeerd wordt en zo duidelijk mogelijk in beeld gebracht wordt.  Dat gebeurt best met flitslicht: zuiver, controleerbaar en voorspelbaar licht. Daarbij moet je letten op het feit dat je geen “continu” licht mee fotografeert. Continu licht is afkomstig van de lichtbron in de ruimte (in dit geval TL-licht in een kantoor wat een ongewenste vuilgroene schijn geeft in het beeld).

Wanneer je flitslicht gebruikt, zonder continu licht in je beeld mee op te nemen, dan krijg je een beeld zoals je hieronder ziet: clean, proper, sec, netjes. Een goede basis om mee verder te werken.

Jurgen Doom
Opname van de infuuspomp met enkel flitslicht.

Zoals je kan zien is het een opname van de producten, maar zonder dat het display leesbaar is.  Dat is ook logisch en te verwachten: het display is een bron van continu licht. Het licht wordt er op een continue manier uitgezonden.  De bedoeling van de opname was om enkel flitslicht te gebruiken, zodat alle bronnen van continu licht niet zichtbaar zouden zijn in de opname.  En dat is gelukt, met het donker display tot gevolg.

Om het display toch realistisch in beeld te kunnen brengen, was een tweede opname nodig.  Een opname waarbij enkel continu licht zou gebruikt worden.  En liefst enkel continu licht van het display.  Om die reden werden voor de tweede opname alle lichten in het kantoor uit gedaan (er was geen raam in de ruimte, waardoor het er heel donker werd).  De infuuspompen werden dan aangezet, waarop de displays oplichtten.  Een tweede beeld werd gemaakt van enkel de displays.

Opname van de infuuspomp met enkel continu licht.

De bedoeling van deze manier van werken was om nadien, in Photoshop, beide beelden in elkaar te verwerken: het beeld van de infuuspompen met flitslicht en het beeld van de schermen met enkel continu licht.  Om dit goed en eenvoudig te kunnen doen, werd aan de setup niets gewijzigd. Het beeldkader werd behouden en de focusafstand bleef dezelde.  Op die manier pasten beide beelden 1:1 op mekaar.  Dat vergemakkelijkte niet allen het werk in Photoshop, maar het zorgde ook dat het perspectief in het beeld bleef kloppen.  Elke wijziging van focus, brandpuntsafstand of cadrage zou een verandering van perspectief en/of verhouding met zich meegebracht hebben.

Voor de volledigheid wil ik hier nog vermelden dat enkel de sluitertijd werd aangepast om het beeld met continu licht te kunnen maken.  In plaats van 1/200 (de sluitertijd bij het gebruik van flitslicht) gebruikte ik hier een sluitertijd van ongeveer een halve seconde.

Het composietbeeld, na Photoshopbewerking, ziet er dan als volgt uit.

Jurgen Doom
Terumo Infuuspomp: afgewerkt beeld, met ingewerkt display.

Voor publicatie worden er dan nog enkele finale bewerkingen uitgevoerd: de ruimte rond het beeld wordt mooi wit gemaakt. De klant vroeg ook om de schaduw van de pompen, die onder de pomp valt, grotendeels weg te we werken.  Iets wat in post-productie vrij eenvoudig uit te voeren is. Dit kan zelfs in Lightroom gedaan worden en hoeft niet noodzakelijk in Photoshop.

Er werden heel wat pompen gefotografeerd op deze manier:

Jurgen Doom
Opname van de pomp met enkel flitslicht.
Jurgen Doom
Zelfde opname van de pomp, maar met enkel continu licht (afkomstig van het display).
Jurgen Doom
Samenbrengen van beide beelden in Photoshop.
Jurgen Doom
Afwerken en opkuisen van het beeld, zodat het een cleane, witte omgeving heeft met kleine schlagschaduw. Dit met het oog op détourage.

We zijn zelfs de “grote” uitdaging niet uit de weg gegaan!  Maar het principe is hetzelfde bij onderstaande beelden als bij de bovenstaande.  Het belangrijkst bij opnamen was dat er niets mocht bewegen tussen de verschillende opnamen.

Jurgen Doom

Jurgen Doom

Terumo heeft de beelden op een heel mooie manier in hun nieuwe publicatie gebruikt.

Jurgen Doom
Terumo: productfotografie
Jurgen Doom
Terumo: productfotografie
Jurgen Doom
Terumo: productfotografie

Alle beelden zijn gemaakt met een Nikon D800 en Nikon 85mm Tilt/Shift lens.  Beelden tethered naar MacBookPro in Lightroom.  Flits: Profoto B1.  Assistenten: Lise Lynen van Terumo en Lotte Moortgat.

One Reply to “Bedrijfsfotografie: Productfotografie in Leuven”

Comments are closed.