Life in ISO-land

Posted on

Ergens midden december vorig jaar moet het geweest zijn. ‘k Had hem al een tijdje besteld, maar wist helemaal niet wanneer hij zou komen. Bij Nikon zwijgen ze zoals steeds in alle talen, waardoor mijn leverancier evenmin kon zeggen wanneer het zou komen. Tot er op een mooie dag aangebeld werd met een pakje van een courierdienst. Bleek de levering van mijn Nikon D3s te zijn, het paradepaardje van Nikon wat betreft sport en reportagefotografie.

Omdat december zo onwezenlijk druk was, heeft het toestel hier zeker een week gestaan zonder één klik, maar in de kerstvakantie deed ik er al mijn eerste opdracht mee.

Nu, na ongeveer 2 maanden, zijn we beste maatjes en beginnen we elkaar steeds beter te leren kennen. Eigenlijk is er niet zo heel veel verschil tussen de D3s en zijn voorganger, de D3. Evenveel pixels, zelfde bouw, zelfde gevoel. Maar het kan wel in HD films opnemen (zegt de handleiding) en heeft heel wat meer ISO’s dan de D3. Nog meer dan de D3.

Zo kan de D3s gemakkelijk ISO 6400 aan, en 12 800 is ook mogelijk. Nog te weinig licht? Ga dan naar 25600, 51200 of (bij zonsverduistering, nieuwe maan, of in de donkere dagen voor kerstmis) zet hem gewoon op 102400.

En jawel, vorige week moest ik een foto maken van twee kleuters in een schooltje. Maar er waren 2 beperkingen. Ten eerste, ik mocht de kleuters niet storen en ten tweede, ik mocht geen flits gebruiken.

De lichtomstandigheden in de klas waren niet ideaal. Ik begon eerst op ISO 6400, maar omdat je beter een beetje “naar rechts” belicht, zette ik de ISO al snel op 12800, wetende dat het beeld voor een cover moest dienen.

Ik moet toegeven dat het beeld niet zo “scherp” is als op ISO 200, maar zonder flits was het in deze omstandigheden niet eens mogelijk geweest een bruikbaar beeld te maken, wetende dat ik onderstaand beeld op f/3.5 bij 1/40ste gefotografeerd heb. Zet dat maar eens om naar ISO 200 (komt ongeveer overeen met 2 seconden belichten op ISO 200)!

Niettemin, hieronder het resultaat. ‘t Zal u wellicht niet verbazen dat we goede maatjes geworden zijn met de D3s ….

en het beeld dat uiteindelijk gekozen werd door de redactie voor publicatie

7 Replies to “Life in ISO-land”

 1. Interessant!
  Al blijf ik mij afvragen waarom je geen flits mocht gebruiken. Zelfs de cheetah kon er mee om. Al kijkt ie toch wat bedenkelijk 😉

 2. daarmee is het nogmaals bevestigd, kinderen zijn duur… als je er zelfs de laatste Nikon moet voor kopen

 3. Een 1.4 lens en shooten op 1/20 gaat ook. Maar als je de ISO's hebt, kan je ze gebruiken.

 4. @Pietel, klopt, maar dan heb je echt wel heel weinig scherptediepte en is er een van de twee kindjes gegarandeerd helemaal onscherp.
  @An, idd, kinderen zijn duur. Voor 't geld moet je het niet doen (fotograferen trouwens ook niet)
  @Koen, 't was in een Steinerschool ….

 5. Niet flitsen… en dat voor een stobister in hart en nieren 🙂
  Goed uit de slag getrokken met het nieuwe speeltje.
  Nu ik "eindelijk" ook FF werk, ervaar ik de deugden van hogere iso's ook, al lijkt 12.800 wel te heel hoog gegrepen voor een 5DII.

 6. probeer eens op 1200 asa met bvb een 50 mm 1,4 op volle opening en scherpstelling op een oog
  voorbeelden kan je zien op de blog van Cliff Mautner

  1. Guy, dat zou kunnen, maar tijdens een reportage, met bewegende kinderen en waar je toch wat scherptediepte wil, is dat toch wat te beperkt. En met ISO1200 zou ik er volgens mij al helemaal niet geraakt zijn.

Comments are closed.