Luizenleventje


Wat zijn we toch een stelletje verwende nesten hier in België. Buiten het feit dat de zon hier misschien niet zoveel schijnt als dat we soms zouden willen, en dat de luchtkwaliteit niet schitterend is door het vele verkeer, is dit land toch bijna “het paradijs op aarde”. Hier is gewoon alles. Proper water, in overvloed uit de kraan te halen, electriciteit, die onze luxe en welvaart van energie voorziet, een sociale structuur die (quasi) iedereen kan opvangen die in het leven door pech wordt overvallen, … om nog maar niet te spreken van de ongelooflijke luxe die we hier hebben. Mooie auto’s, computers, merkkledij, onze jaarlijkse vakantie, restaurantbezoekjes, concertje meepikken, …. en allemaal een dak boven ons hoofd.
Of moet ik er een tekeningetje bij maken dat we een luizenleventje leiden (lijden voor sommigen).

Dan maar een foto, een beeld van straatarme bananenboeren op het eilandje Sibulan in de Filippijnen, die in de verzengend, vochtige hitte moeten zwoegen om hun bananen op tijd bij de (rijke) consument te krijgen. Voor die arbeid worden ze een almoes betaald, en toch, en toch … ze zouden hun laatste cent uitgeven om hun gasten te ontvangen.

Foto werd gemaakt in opdracht van Broederlijk Delen voor hun jaarlijkse campagne. En neen, de fotograaf werd hier niet (NIET) voor betaald. Hun geld gebruiken ze voor hun projecten (meer dan €1 op €100 …).